Gå till innehåll

Mer än 1500 miljarder på våra sparkonton – med nästan ingen ränta

Vi svenskar sparar som aldrig förr. Just nu har vi hisnande 1 516 miljarder kronor på våra sparkonton – med noll eller mycket låg ränta.– Var det länge sedan du såg över ditt sparande? Då kan det vara klokt att göra slag i saken nu, säger Johan Lundqvist, ekonom på Skandia.

Svenskarna fortsätter att spara på sparkonto. Hela 1 600 miljarder kronor ligger i dag på svenskarnas sparkonton, enligt färsk statistik från Statistiska centralbyrån, SCB. Samtidigt är räntorna låga. För dig med miljoner i bolån är det förstås positivt. Men har du tänkt på vad det innebär för pengarna du har på sparkontot?

Johan Lundqvist menar att det är klokt att ha ett par månadslöner i buffertsparande som trygghet om kylskåpet går sönder eller om någon annan oförutsedd kostnad dyker upp. Hushållsbufferten bör vara lättillgänglig och det primära syftet är inte att få pengarna att växa i värde.

– Men det är viktigt att skilja på buffertkapital och sparkapital. Om du har mer pengar undansparade på ett sparkonto än vad som behövs i buffertsparande, kan det vara klokt att placera kapitalet, så att det har möjlighet att växa, säger Johan Lundqvist.

Bör jag placera dessa pengar på börsen istället för sparkontot?

– Att flytta kapitalet från ett sparkonto direkt till börsen innebär en rejält ökad risk och det passar inte alla. En bättre strategi är att dela upp sitt sparande i olika “påsar” med olika placeringsinriktningar med en risknivå som överensstämmer med den egna livssituationen. En ensamstående trettioåring har inte samma behov som barnfamiljen eller den som inom kort ska gå i pension. Därför gäller det att välja ett sparande med rätt balans.

Tänk på

Tänk på att en placering i finansiella instrument som t.ex. aktier eller fonder alltid är förknippad med ett ekonomiskt risktagande. Det är inte säkert att du får tillbaka det insatta kapitalet. Vid produkter med garanti kan du dock aldrig få mindre än det garanterade beloppet. Informationen  på denna sida inte ska betraktas som finansiell rådgivning. Du ansvarar själv fullt ut för dina investeringsbeslut och bör därför alltid ta del av detaljerad information innan du fattar ditt beslut. Du kan alltid få råd om placeringar anpassade efter din finansiella situation från en rådgivare i Skandia