Gå till innehåll
Två kvinnor flyttar inredning

Lånelöfte – ansök och få svar direkt

 • Skaffa ett lånelöfte så är du redo att slå till när drömbostaden dyker upp
 • Ansök online & få svar på 5 minuter
 • Giltigt i 6 månader
Ansök om lånelöfte Se hur mycket du får låna

BolånLåna till ny bostad › Lånelöfte

Varför ska jag ansöka om ett lånelöfte?

Ett lånelöfte är inget krav för att få bolån men ofta krävs ett godkänt lånelöfte för att vara med i en budgivning. När du ansöker om ett lånelöfte hos oss får du svar på några minuter. Vi hämtar en kreditupplysning och du får en indikation om hur mycket du kan låna.
 
Du kan börja med att räkna ut hur mycket du preliminärt kan låna och köpa bostad för. När du räknat klart kan du gå vidare och ansöka om lånelöfte. 
 
Se hur mycket du kan låna  Ansök om lånelöfte   

Så funkar ett lånelöfte

 • Ett lånelöfte är en fingervisning om hur mycket du får låna, och gäller i 6 månader från datumet det blev beviljat, så länge förutsättningarna är desamma. Med ett lånelöfte är du redo för visning och budgivning.
 • Det är knutet till dig och inte till en specifik bostad. När du vunnit en budgivning ansöker du om bolån. Du kan låna maximalt 85 procent av bostadens värde.
 • Vi beviljar lånelöften upp till 6 miljoner kronor. Önskar du ett högre belopp behöver du göra en vanlig bolåneansökan, eftersom vi behöver veta mer om objektet du tänkt köpa.

3 tips för dig som vill ha ett lånelöfte

Här har vi samlat tips för dig som är på jakt efter ett lånelöfte. 

1. Ta reda på hur mycket du får låna & kan köpa för

Börja med att räkna ut hur mycket du kan låna och köpa för, utan att en kreditupplysning tas.

Se snabbt hur mycket du kan låna

2. Ansök om lånelöfte

Ansök om ett lånelöfte och få svar på några minuter. Du behöver inte veta vilken bostad du ska buda på innan du ansöker om ett lånelöfte. Lånelöftet är en uppskattning av hur mycket du kan låna baserat på din ekonomi.

Ansök om lånelöfte

3. Gå på visning och buda

Nu kan du gå på visningar och buda på objekt. Lånelöftet är giltigt i 6 månader och har du ett lånelöfte hos oss kan du se det genom att logga in här.

Vinner du budgivningen ansöker du om ett bolån innan du skriver kontrakt på bostaden. 

Ansök om bolån

Vanliga frågor om lånelöfte

 • Ett lånelöfte är en uppskattning av hur mycket du kan låna, baserat på hushållets ekonomi. Det är inte knutet till någon fastighet eller bostadsrätt, och gäller i 6 månader från datumet det blev beviljat, så länge hushållets förutsättningar är desamma. Kom ihåg att vi maximalt lånar ut 85 % av objektets värde.

  Vi beviljar lånelöften upp till 6 miljoner kronor. Önskar du ett högre belopp behöver du göra en vanlig bolåneansökan, eftersom vi behöver veta mer om objektet du tänkt köpa.

 • Letar du efter en bostad och vill veta hur mycket du får låna kan du ansöka om ett lånelöfte. Lånelöften ges upp till 6 000 000 kr – vill du låna mer ansöker du om ett bolån istället.

 • Nej, lånelöftet baseras på din ekonomi och inte på bostaden som bolånet ska ligga till grund för. Vi gör en slutgiltig bedömning av bolånet efter att vi fått in din bolåneansökan.

  Förutom bostaden kan också förändringar av inkomster, lån och utgifter påverka beslutet. Det är därför viktigt att du ansöker om bolån så snabbt som möjligt efter att du hittat en bostad du vill köpa och att du inte skriver köpekontrakt innan ansökan blivit godkänd.

 • Det är vår starka rekommendation att ditt bolån är beviljat när du skriver kontrakt. Du får ett meddelande av oss när du kan skriva på ditt köpekontrakt. Innan du ansöker om bolån kan du ansöka om lånelöfte

 • När du väl bestämt dig gör du en regelrätt bolåneansökan hos oss, kopplad till objektet du tänkt köpa. Vi kommer då att bedöma säkerheten för det sökta objektet. Den beviljade lånesumman kan därför komma att skilja sig från lånelöftet.

 • När du ansöker om lånelöfte kommer vi göra en kreditupplysning som gäller i 3 månader. Om du ansöker om ett bolån inom den tremånadersperioden kommer ingen ny kreditupplysning att tas.

 • Vi erbjuder inte valutalån. Därför kan du som har din lön i annan valuta än svenska kronor eller som är folkbokförd i ett annat land än Sverige inte få lånelöfte hos oss.

  Valutalån är lån som tas i annan valuta än den som kunden får sin inkomst i. Ett bolån som tas av en person som får sin inkomst i annan valuta än svenska kronor räknas alltså som ett valutalån.

  Om kursen för den valuta du som kund har din inkomst i sjunker kraftigt kan du få svårigheter att betala ditt lån. Enligt bolånedirektivet från EU måste de aktörer som erbjuder valutalån även erbjuda en försäkring mot kursdifferenser, eller något annat arrangemang som gör att du som kund skyddas mot kursförändringar. Eftersom Skandia i dagsläget inte erbjuder någon sådan försäkring och inte heller har något varningssystem för stora kursförändringar kan vi inte erbjuda valutalån.

  • Bolån mellan 50–70 % av bostadens värde behöver amorteras minst 1 % per år
  • Bolån över 70 % av bostadens värde behöver amorteras minst 2 % per år
  • Utöver detta behöver du som lånar mer än 4,5 gånger din årliga bruttoinkomst amortera ytterligare 1 %

  Du kan läsa mer om amorteringskraven här.

Alla frågor och svar

Har du redan ett lånelöfte?

Här kan du som redan har ett lånelöfte logga in för att se ditt lånelöfte. Du kan också se hur länge det är giltigt. 

Pågående låneärenden

Ansök om lånelöfte

 • När du letar efter ny bostad
 • Gör dig redo för visning och budgivning
Ansök om lånelöfte
Kvinna och barn sitter i soffa

Räkna på din månadskostnad

Vet du ungefär hur mycket du vill låna kan du redan nu räkna på din ränta, se din ränterabatt och din månadskostnad för ditt bolån. 

Räkna här
Procenttecken

Se aktuella bolåneräntor

Allt om aktuella listräntor, rabatter, bindningstider och kostnader hittar du här.

Mer om aktuella boräntor

Tycker du informationen på sidan är enkel och vägledande?

Ditt svar är anonymt. Behöver du komma i kontakt med oss hittar du kontaktuppgifter här

Något gick fel när formuläret skulle skickas.

Mer om bolån hos oss