Gå till innehåll
Beige soffa och fåtölj och bord med rosa pion

Så här går det till att ta bolån

Vårt bolån är enkelt. Du ansöker via webben och påverkar själv din ränta, utan att förhandla med oss. Men bolånet är en stor affär och det kan kännas skönt att ha koll på vad som ska hända och varför. Därför har vi tagit fram den här checklistan.

Välkommen som bolånekund hos Skandia! 

Mycket att tänka på? Lugn, vi hjälper dig!

Att ta ett nytt bolån är kanske den största affär du gör i livet, och det är lätt att bli stressad av allt som behöver ordnas och alla papper som ska hanteras. Men lugn, det är inte så svårt som det kan verka. Vi har listat vad som händer när du söker bolån – från det att du börjar fundera på ny bostad till att lånet betalas ut 

1. Räkna fram räntan på ditt bolån

Det första du bör göra om du är intresserad av att köpa ny bostad (eller flytta ett befintligt lån) är att gå till vår bolånesnurra. Där kan du snabbt och enkelt räkna fram vad ett lån av en viss storlek skulle kosta, och vilken ränterabatt du kan få.

Du behöver inte, och kan inte, förhandla om din ränta utan den baseras på tre faktorer: storleken på ditt lån, värdet på din bostad och vilket engagemang du väljer att ha hos oss. Det kan t ex vara lönekonto, sparkapital och månadssparande. 

2. Lånelöfte

Ett lånelöfte är inget krav för att få bolån men det kan kännas skönt att ha det på plats när man går på visning. När du ansöker om lånelöfte tas en kreditupplysning på dig och du får svar på några minuter. Du ansöker om lånelöfte här och det gäller i sex månader.

När du hittat ditt boende är det viktigt att du gör en riktig ansökan om bolån, eftersom lånelöftet bara är en indikation om hur mycket du kan få låna och inte kopplat till ett visst objekt. Du bör alltså inte skriva kontrakt på en ny bostad enbart baserat på lånelöftet eftersom vi inhämtar fler uppgifter vid en ansökan som kan komma att påverka beslutet. 

3. Ansökan

När du hittat din bostad är det dags att ansöka om bolån. Det kan du göra direkt från bolånesnurran. När du klickar på Ansök-knappen kommer du till ett formulär där du fyller i ett antal uppgifter om dig själv, din eventuella medsökande och det objekt du/ni vill låna till. När du skickat in ansökan tas kreditupplysning, objektet värderas och vi beräknar en kvar att leva på-kalkyl innan ansökan slutligen hamnar hos en kredithandläggare för beslut. 

4. Granskning och komplettering

En handläggare går igenom din ansökan och den kreditupplysning som vi tagit på dig och din eventuella medsökande. Du blir sedan kontaktad per telefon eller brev.  

Om din ansökan blir godkänd så får du ett brev per post. Där står det vilka villkor vi kommer att kunna erbjuda dig och vilka handlingar du behöver komplettera din ansökan med för att få ditt bolån. Dessa kan du mejla eller skicka per post till oss. I kompletteringsbrevet hittar du också kontaktuppgifter till din handläggare. 

5. Skuldebrev

När handläggaren har granskat de handlingar du skickat in får du ett erbjudande i form av skuldebrev hemskickat. Du har 14 dagar på dig att överväga låneerbjudandet. Om du vill ta lånet ska du skriva under och skicka tillbaka skuldebrevet till oss. Skuldebrevet är själva beviset på att vi lånar ut pengar till dig och din underskrift betyder att du accepterat vårt erbjudande och villkoren i skuldebrevet.

I samband med att skuldebrevet skickas till dig kontaktar handläggaren den ansvariga mäklaren med kontaktuppgifter och information till Skandias tillträdesgrupp, som kommer att hjälpa till vid tillträdet till bostaden då pengarna ska överföras mellan dig och säljaren. 

6. Säkra din bolånerabatt

Om du fått en bolånerabatt som baseras på ett eller flera villkor som du ska uppfylla, till exempel att flytta lönekonto eller starta månadssparande hos Skandia, behöver du se till att det görs. Villkoren behöver vara uppfyllda senast en månad efter att lånet utbetalas. Här kan du läsa om hur du går tillväga för att säkra din bolånerabatt. 

7. Lånet betalas ut och du får tillträde till din bostad

När vi fått tillbaka det påskrivna skuldebrevet från dig betalar Skandias tillträdesgrupp, med hjälp av din mäklare, ut lånebeloppet direkt till säljarens bankkonto på tillträdesdagen. Eventuell mellanskillnad som du ska betala kontant kommer i samband med detta att dras från ditt Allt i Ett-konto.

Du måste ha ett Allt i Ett-konto i Skandia för att vi ska kunna betala ut lånet. Har du inget sådant konto är det alltså viktigt att du skaffar ett innan lånet ska utbetalas. Det gör du genom att klicka på "Bli kund" på vår webbplats. 

Kom ihåg att om en del av bostadens pris ska betalas kontant av dig så måste det beloppet finnas på ditt Allt i Ett-konto i Skandia senast dagen innan tillträdet.

När utbetalningen är gjord skickas en bekräftelse till dig per post. 

Nu är allt klart!

Skandias bolån – på dina villkor!

Vill du läsa mer om vårt bolån, se våra räntor och räkna på vilken ränterabatt just du kan få? Med vårt bolån påverkar du själv din ränta – utan att förhandla. 

Mer om vårt bolån