Gå till innehåll
Hus och himmel

Bostadsrallyt. Visst vågar du köpa, men glöm inte hemläxan

Skandias sparekonom Maria Landeborn resonerar kring hur man ska tänka kring köp av bostad nu

Bopriser stiger och ligger nu dubbelt så högt som för tio år sedan – vågar man verkligen köpa en bostad nu? – Ja, men det gäller att gå igenom sin ekonomi ordentligt först, säger Skandias sparekonom Maria Landborn.

Därför vågar du köpa bostad nu

Historiskt sett har de svenska hushållen lagt i snitt en tredjedel av sin disponibla inkomst på sitt boende. Trots dagens höga prisnivåer på bostäder är det få svenskar som kommer upp i den siffran idag eftersom många har en boränta runt en och en halv procent vilket är en historiskt låg nivå i Sverige.

– Det är bara fyra år sedan räntan var tre gånger så hög, och förr eller senare kommer den att stiga igen, säger Maria Landeborn. Trots det menar hon att man inte ska tveka inför att köpa en bostad i dagsläget.

– Dels är det i princip omöjligt att veta när toppen på bopriserna är här, dels är en bostad något vi alla måste ha. Så självklart ska du köpa om du behöver byta boende, men det finns några saker att tänka över innan det är dags att fatta beslut.

Gör hemläxan först. Innan du ska köpa bostad, fundera igenom hur mycket du är beredd att betala. Och tänk sedan igenom hur stor del av inkomsten du är beredd att lägga på boendet varje månad. Maria Landeborns råd är därför att se över din privatekonomi för att undersöka vilka räntenivåer den klarar av. En höjning från en och en halv till tre procent låter inte mycket, men höga bostadspriser ger höga lån och då blir det högst märkbart på familjens ekonomi.

Räkna ut hur stor kostnaden blir med olika räntor

– När bankerna gör sina bedömningar av om de vill låna ut pengar till dig, räknar de fortfarande med att din inkomst ska tåla en ränta på uppemot sju procent. De har inte sänkt kraven. Det handlar också om vad du själv är villig att betala för din bostad. Det kanske inte är lika mycket som banken tycker att du kan betala. Men det är inte bara räntan som påverkar vilka priser man har råd med, även amorteringarna spelar in. Just nu diskuterar riksdagen möjligheten att införa ett amorteringskrav på nya lån under våren 2016, något Maria Landeborn välkomnar.

– Idag är räntan historiskt låg, vilket ger många hushåll utrymme för att amortera oavsett om det blir krav på det eller inte. Ju mer du amorterar desto mindre blir lånet vilket gör dig mindre sårbar om bopriserna faller. Dessutom sjunker förstås räntekostnaden i takt med att lånet blir mindre.

Exempel

Om bolånet är på 2 000 000 kronor med en bindningstid på 3 månader och rak amortering under 50 år, månadsbetalning via autogiro och med en oförändrad ränta på 1,31 procent, blir den första månadsbetalningen 5 517 kr. Totalkostnaden blir 2 656 092 kr och den effektiva räntan 1,32 procent. Räntan sätts individuellt och baseras på bland annat lånebelopp, belåningsgrad och ditt engagemang hos Skandia.

Eftersom den här artikeln handlar om sparande i någon form, vill vi påminna om att historisk avkastning inte är någon garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet.

Våra bolåneräntor

Ränta för villa, fritidshus och bostadsrätt. Räntorna gäller fr.o.m. 2016-12-27. Bästa räntan är ordinarie ränta minus maxrabatten (just nu -0,65 procentenheter). Den effektiva räntan är baserad på vår bästa ränta, ett bostadspris på 3 000 000 kr och egen insats på 15 %, lånebelopp 2 550 000 kr, 50 års återbetalningstid och betalning månadsvis via autogiro (totalt 600 avbetalningar). Effektiv ränta är lånets totala kostnad uttryckt som en årsränta, alltså vad det kostar om man slår ut räntan över året inklusive avgifter. Skandia tillämpar inga uppläggningsavgifter.
BindningstidOrd. räntaBästa räntanBästa räntan –
effektiv ränta
3 mån 2,00 %  1,35 %   1,36 %
1 år 2,00 %  1,35 %   1,36 % 
2 år 2,05 %  1,40 %   1,41 % 
3 år 2,09 %   1,44 %   1,45 % 
5 år 2,49 %   1,84 %   1,86 % 

Ansök direkt

  • Du slipper förhandla och omförhandla för att få rabatt på räntan
  • Du får alltid bästa möjliga rabatt utifrån bostadens värde och vad mer du har hos oss
  • Räntor ner till 1,35 %  (effektiv ränta 1,36 %)
Ansök om lånelöfte Ansök, flytta eller utöka bolån