Gå till innehåll

Experten: då ska du amortera

En evig fråga för bolånetagare är den om amortering. Är det bättre att spara pengar eller att amortera på sitt bolån?


Maria Landeborn, sparekonom på SkandiaDet beror på vad du har för belåningsgrad, menar Skandias sparekonom Maria Landeborn.

– Det nya amorteringskravet innebär ju att alla som tar nya lån efter den 1 juni 2016 måste amortera om lånet är större än 50 % av bostadens marknadsvärde. Det tycker jag kan vara en bra tumregel även för dig som har äldre lån. Det betyder att om din bostad idag är värderad till 3 miljoner (snittpris för villa i Sverige första kvartalet 2017) så tycker jag att du ska amortera om lånet överstiger 1,5 miljoner kronor. Dels sjunker din månadskostnad när lånet blir mindre, och om bostadspriserna skulle gå ner så har du bättre marginaler så att inte lånet plötsligt är större än bostadens värde. Det man vill undvika vid en eventuell prisnedgång är att bostadens värde blir mindre än lånen, och att amortera minskar den risken.

De rekordlåga räntorna har inneburit att många svenskar fått mer pengar kvar i plånboken i slutet av månaden de senaste åren.

– Se de låga räntorna som ett gyllene tillfälle att både amortera ner ditt bolån och att spara inför framtiden, säger Maria Landeborn.

Utöver amorteringen är det bra att ha ett långsiktigt sparande i aktier och fonder. Potentialen är större att du får en god avkastning på sikt än om du sparar på ett vanligt sparkonto. Men att spara på börsen innebär också en större risk och de pengarna ska du inte behöva de närmaste 5-10 åren. 

Marias råd: Har du hög belåning – prioritera amortering. Det minskar din räntekostnad varje månad, och ökar tryggheten inför den dag räntorna blir högre, eller om bostadspriserna skulle gå ner.

 

Eftersom den här artikeln handlar om sparande, vill vi påminna om att historisk avkastning inte är någon garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet.