Gå till innehåll

Experten: då ska du amortera

En evig fråga för bolånetagare är den om amortering. Är det bättre att spara pengar eller att amortera på sitt bolån?


Maria Landeborn, sparekonom på SkandiaDet beror på vad du har för belåningsgrad, menar Skandias sparekonom Maria Landeborn.

– Ligger ditt lån på över 70 procent av bostadens marknadsvärde tycker jag absolut att du ska amortera. Det betyder att om din bostad idag är värderad till 2,5 miljoner (snittpris för villa i Sverige) så tycker jag att du ska amortera om lånet överstiger 1 750 000 kronor. Dels sjunker din månadskostnad när lånet blir mindre, och om bostadspriserna skulle gå ner så har du bättre marginaler så att inte lånet plötsligt är större än bostadens värde.

De rekordlåga räntorna har inneburit att många svenskar fått mer pengar kvar i plånboken i slutet av månaden de senaste åren.

– Se de låga räntorna som ett gyllene tillfälle att både amortera ner ditt bolån och att spara inför framtiden, säger Maria Landeborn.

Utöver amorteringen är det bra att ha ett långsiktigt sparande i aktier och fonder. Potentialen är större att du får en god avkastning på sikt, även om det också innebär en högre risk. De pengar du sparar i aktier och aktiefonder ska du inte behöva de närmaste 5-10 åren.

Marias råd: Har du hög belåning - prioritera amortering. Det minskar din räntekostnad varje månad, och ökar tryggheten inför den dag räntorna blir högre, eller om bostadspriserna skulle gå ner.

 

Eftersom den här artikeln handlar om sparande, vill vi påminna om att historisk avkastning inte är någon garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet.