Gå till innehåll
Man sitter i soffa med läsplatta

Låna till ny bostad

Låna till bostadsrätt, villa, radhus eller fritidshus hos oss. Här får du tips och vägledning om hur du går från att drömma om din nya bostad till att stå med nyckeln i handen.

Ansök om lånelöfte Ansök om bolån

Bolån › Låna till ny bostad

Kvinna öppnar ett fönster

Bolån vid köp av ny bostad – så funkar det

Oavsett om du ska köpa lägenhet, villa, radhus eller fritidshus och behöver ett bolån kan du börja så här:

När du vunnit en budgivning väntar köpekontrakt, betalning av handpenningen och sedan tillträdet. Det är först vid tillträdet, den dagen du får nycklarna till din nya bostad, som dina lån betalas ut och hela köpesumman betalas.

Det finns förstås en del andra detaljer på vägen som du behöver tänka på. Här har vi samlat våra tips för ett smidigt bostadsköp!

Varför ska jag välja Skandia för mitt bolån?

 • Vi erbjuder konkurrenskraftiga bolåneräntor och alla våra kunder får rabatt på räntan
 • Vi erbjuder samma rabatt för alla som har likadana villkor – du slipper jobbiga ränteförhandlingar
 • Du ansöker online och följer din ansökan digitalt 
 • Vi finns tillgängliga alla dagar via chatt och telefon

3 steg till din nya drömbostad

Se hur mycket du kan låna

Använd vår enkla tjänst för att se hur mycket du preliminärt kan köpa för. Du får svar direkt och behöver inte legitimera dig. 

Så mycket kan du låna

Räkna ut vilken ränta du får

Med lån hos oss slipper du förhandla om räntan och kan redan nu se vad du får för rabatt när du lånar till din nya bostad. Med hjälp av bolånekalkylen kan du räkna ut månadskostnad för ditt nya boende. 

Räkna på din ränta

Se om du ska amortera

Beroende på hur mycket du lånar och vad bostaden är värd kan du behöva amortera, alltså betala av, på det totala lånebeloppet. Det gör du i så fall i samband med varje betalningstillfälle. 

Mer om amortering

Låna till ny bostad – så går det till

Guide över de viktigaste stegen när du köper och lånar till en ny bostad.

 • Det första du vill veta när du är sugen på att köpa en ny bostad är var du kan få den bästa bolåneräntan. Då ska du prova bolånekalkylen. Där kan du snabbt och enkelt räkna fram vad ett bolån av en viss storlek skulle kosta, och vilken ränterabatt du kan få. 

  Hos oss slipper du att förhandla och omförhandla din bolåneränta. Den baseras istället på tre faktorer: storleken på ditt bolån, värdet på din bostad och om du har din tjänstepension hos oss.

  Det innebär att du slipper ringa och förhandla med oss för att veta vilken ränta du kan få. Istället ger du dig själv rabatt.

 • Sedan är det dags att ansöka om ett lånelöfte. Det behöver du om du ska delta i budgivningar, för att vara trygg i att du kan låna det du behöver om du skulle vinna budgivningen. Lånelöftet är giltigt i 6 månader. 

  Läs mer och ansök om lånelöfte 

  Innan du ansöker om lånelöftet kan du snabbt och enkelt få en preliminär bedömning om hur mycket du kan låna här

 • När du vunnit en budgivning behöver du göra en bolåneansökan, där du ger oss uppgifter om den tilltänkta bostaden. 

  Ansökan är helt automatiserad. Du följer processen och laddar upp komplett­eringar digitalt.

  Förutom information om bostaden, behöver vi också få en bra bild av hushållets ekonomi. Därför behöver du fylla i uppgifter om andra lån och krediter du och din eventuella med­sökande har. Om du har lån på en bostad du ska sälja behöver vi veta det också. Vi behöver också veta om du har barn som bor hos dig, och i så fall hur många.

  Om du väntar på pengar från en försäljning av din nuvarande bostad och behöver hjälp med tillfällig finansiering av ditt bostadsköp kan du ansöka om handpenningslån och överbryggningslån.

  Här ansöker du om bolån

 • Vi meddelar dig alltid när du kan skriva på kontraktet för ditt nya boende, så du kan känna dig trygg i din bostadsaffär. Ibland kan en bolåneansökan behöva kompletteras med fler uppgifter från. I så fall meddelar vi dig på sms eller mejl och du kan då logga in i  Pågående låneärenden och ladda upp kompletteringarna som krävs.

  När du sedan skrivit på köpekontraktet hos mäklaren laddar du upp det i låneportalen tillsammans med de övriga dokument som efterfrågas.

  I samband med kontraktsskrivning får du instruktioner av mäklaren om hur handpenningen ska betalas. Vanligtvis betalar du in den till mäklarens konto cirka 1 vecka efter att kontraktet är påskrivet. Har du ansökt om ett handpenningslån betalar vi handpenningen till mäklaren.

 • När din bolåneansökan är komplett är det dags att välja bindningstid för ditt nya bolån. Det gör du enkelt genom att logga in under Pågående låneärenden.

  När ovan är klart får du ett erbjudande om bolån – ett så kallat skuldebrev. Här kan du också se de villkor som gäller och det låneuppläggg som du valt. Du kan se skuldebrevet genom att logga in under Pågående låneärenden och du får det även via post. Skriv under det fysiska dokumentet och skicka tillbaka till oss.

  Se film: Så här fyller du i ditt skuldebrev

 • Nu är det äntligen dags för dig att få flytta in i din nya bostad! Tillrädet brukar bokas som ett möte hos mäklaren. Under mötet gör vi de över­föringar och transaktioner som behövs, och skickar kvitto på att de är gjorda. Mäklaren håller kontakten med banken inför tillträdet.

  Om du köper villa eller fritids­hus skriver du också på ett köpebrev. Sedan är bostaden din, och du får nycklarna av säljaren. 

  Grattis till din nya bostad!

Villkor och viktig information

Vid köp av bostadsrätt

Vi erbjuder bolån på bostadsrätter i äkta bostadsrättsföreningar, som består av minst 4 bostadsrätter.

Vid köp av villa eller fritidshus

När du lånar till ett hus behöver du ta ut en inteckning i form av ett pantbrev. Du behöver också registrera en lagfart – ett bevis för att det är du som är den nya ägaren av fastigheten. Både pantbrev och lagfart kan innebära extra kostnader. Vi ansöker om lagfart åt dig i samband med tillträdet. 

Vi hjälper dig också med pantbrev. Du undertecknar pantsättningen i samband med att du skriver under skuldebrevet, efter att din bolåneansökan är beviljad.

Läs mer om pantbrev och lagfart här

Vanliga frågor om att låna till ny bostad

 • Hur mycket du kan låna styrs bland annat av din inkomst och vilka skulder du har. Du kan räkna på hur mycket du preliminärt kan låna hos oss utan att någon kreditupplysning görs. Du får svar direkt och ser då hur mycket du kan köpa en bostad för. 

 • Du kan teckna ett bolån hos oss för bostadsrätt, villa eller ett fritidshus. Vi belånar endast eget boende.

  Bostadsrätten måste vara en äkta bostadsrättsförening med minst 4 lägenheter. Villor och fritidshus måste ha typkod 220.

 • Räkna på din bolåneränta i bolånekalklen och skaffa ett bolån utan förhandling och hårda helkundskrav. I kalkylen kan du se vilken ränta du kan få och ge dig själv rabatt utan förhandling. Här kan du läsa mer om bolåneräntor

 • Det är vår starka rekommendation att ditt bolån är beviljat när du skriver kontrakt. Du får ett meddelande av oss när du kan skriva på ditt köpekontrakt. Innan du ansöker om bolån kan du ansöka om lånelöfte

  • Bolån mellan 50–70 % av bostadens värde behöver amorteras minst 1 % per år
  • Bolån över 70 % av bostadens värde behöver amorteras minst 2 % per år
  • Utöver detta behöver du som lånar mer än 4,5 gånger din årliga bruttoinkomst amortera ytterligare 1 %

  Du kan läsa mer om amorteringskraven här.

  • Lagfarten kostar: 1,5 % av bostadens pris + 825 kr i expeditionsavgift
  • Pantbrev kostar: 2 % av det intecknade beloppet (lånebeloppet minus befintliga pantbrev) + 375 kr

  Mer information om stämpelskatter och avgifter hittar du hos Lantmäteriet.

 • Vi hjälper dig med ansökan om pantbrev om nya pantbrev måste tas ut i samband med bolåneansökan. Det enda du behöver göra är att skriva under handlingarna som du får  tillsammans med skuldebrevet.

 • Nej, hos oss slipper du extrakostnader såsom uppläggningsavgift vid bolån. Att betala med autogiro är kostnadsfritt, däremot tar vi en aviseringsavgift om du väljer något annat betalningssätt.

 • Ditt handpennings- och överbryggningslån löser du när du fått pengarna för boendet du säljer. Det sker i samband med att du frånträder bostaden. Kontakta oss på 0771-55 55 00 eller genom vår chatt så hjälper vi dig.

 • Medlåntagare i din bolåneansökan kan vara make/maka/partner, sambo, föräldrar eller vuxna barn. Totalt kan ni vara max 4 låntagare på en bostad. Minst en av låntagarna ska vara ägare till bostaden. 

 • Ja, föräldrar kan vara medlåntagare. Fyll bara i ansökan om bolån och ange att du söker tillsammans med en förälder.

  Är ni fler än två sökande ringer ni direkt till vårt bolåneteam på 0771-52 50 00.

  Här kan du läsa mer om att ha föräldrar som medlåntagare

Alla frågor och svar

Ansök om bolån

 • När du hittat drömbostaden
 • Digital ansökan
 • Färdigförhandlad ränterabatt
Ansök om bolån

Ansök om lånelöfte

 • När du letar efter ny bostad
 • Digital ansökan
 • Få svar inom 5 minuter
Ansök om lånelöfte

Mer om bolån hos oss