Gå till innehåll

Dags att förverkliga vårens renoveringsdrömmar?

Våren är här – och med den kommer ofta tankarna om att förnya hemmet. Kanske vill du bygga en altan för sommarens långa kvällar, energieffektivisera huset, eller ta tag i den efterlängtade renoveringen?

Vi går igenom vad som gäller för utökning av bolån, rotavdrag och energieffektiviserande åtgärder.

Utöka bolånet – ett sätt att finansiera din renovering

En utökning av bolånet kan vara ett sätt att finansiera din renovering. Med ett lägsta lånebelopp på 25 000 kronor kan du förverkliga allt från mindre förändringar till större projekt.

Innan du utökar bolånet finns det några saker att ha koll på:

  • Din belåningsgrad: Bolånet får inte överstiga 85 % av bostadens värde. Har din bostad ökat i värde? Då kan en ny värdering göra det möjligt att låna mer.
  • Amorteringskrav: Om din belåningsgrad ökar kan amorteringskravet påverkas. Se till att räkna på hur en ökning av bolånet påverkar din ekonomi.
  • Lånebeloppet: Du kan låna från 25 000 kronor och uppåt, beroende på bostadens värde och din ekonomi. 

Utöka bolån

Du ser din belåningsgrad under Mina bolån. 

Mina bolån (logga in)

Rotavdrag – spara pengar på renoveringen

Om du anlitar en hantverkare kan du dra nytta av rotavdraget för att minska kostnaden. Du kan få avdrag för 30 % av arbetskostnaden, upp till 50 000 kronor per person och år. Avdraget gäller för reparation, ombyggnad och tillbyggnad i bostaden.

Nyligen meddelade regeringen att de tillfälligt höjer avdraget från 30 % till 50 %. Det innebär att du kan få avdrag för 50 % av arbetskostnaden för renoveringar som betalas från 12 maj 2025 till årets slut.  

Rotavdrag – så funkar det

Vill du investera i en mer energisnål bostad?

Med tjänsten Hemma kan du analysera din bostad för att få förslag på hållbara investeringar som energieffektiviserar din bostad och sänker din energiförbrukning. Du ser samtidigt hur mycket pengar du kan spara.

Extra fördel: Om din bostad får energiklass A eller B kan du få Grönt bolån och extra rabatt på räntan. 

Läs mer om tjänsten och analysera din bostad: 

Energieffektivisera ditt hus – spara energi och pengar

Bidrag för energieffektivisering – passa på innan det avvecklas

Äger du ett hus som värms med el eller gas? Då kan du ha rätt till bidrag på upp till 60 000 kronor för vissa energieffektiviserande åtgärder, till exempel installation av en värmepump. Bidraget gäller för materialkostnader. 

Bidraget kommer att avvecklas under 2025, vilket innebär att åtgärderna måste påbörjas senast 1 juni 2025 för att du ska kunna ta del av stödet.

På Boverkets hemsida kan du läsa mer om vad som gäller och vilka datum som är bra att känna till:

Bidrag för energieffektivisering i småhus (Boverket)

Få grönt bolån efter en energieffektivisering 

Om du har gjort en större energieffektivisering kan du anlita en certifierad energiexpert och få en ny energideklaration utfärdad. 

Om energideklarationen visar att bostadens energiklass har ändrats till A eller B kontaktar du oss på 0771-55 55 00 för att få grönt bolån och extra rabatt. 

Besök Boverkets hemsida för att hitta en energiexpert:

Hitta energiexpert (Boverket)

Renovera hållbart

Att renovera ditt hem på ett hållbart sätt gynnar både miljön och din ekonomi. Här är några tips för en mer hållbar renovering. 

  • Anpassa renoveringens omfattning efter hur länge du planerar att bo kvar. Större investeringar kan vara mer lönsamma om du stannar längre, medan mindre uppfräschningar kan räcka inför en försäljning.

  • Använd miljövänliga och återvinningsbara material, som trä med FSC-certifiering eller lokalt producerad sten för att minska miljöpåverkan. 

  • Uppgradera till energieffektiva vitvaror och förbättra isoleringen. Detta minskar energiförbrukningen och kan öka bostadens värde över tid.

    De allra flesta kommuner erbjuder kostnadsfri och opartisk energi- och klimatrådgivning. På Energimyndighetens hemsida kan du läsa mer och hitta rådgivare.

    Energi och klimatrådgivning (Energimyndigheten)

  • Material som går att återbruka eller återanvända kan du sälja eller skänka bort. Se till att avfall från renoveringen sorteras korrekt för återvinning. Att återanvända och återvinna minskar miljöbelastningen och främjar en cirkulär ekonomi.