Gå till innehåll
Plånbok och solglasögon på ett bord

Vad är styrräntan och hur påverkar den mig?

Riksbanken fattar beslut om styrräntan ett antal gånger om året. Nivån på styrräntan påverkar de in- och utlåningsräntor som banken erbjuder dig som kund. Här kan du läsa mer om hur styrräntan påverkar din ekonomi.

Utropstecken

Riksbanken sänker styrräntan – så påverkas du av beskedet

Den 8 maj valde Riksbanken att sänka styrräntan från 4,00 % till 3,75 %, vilket var den första räntesänkningen sedan 2016. Vad betyder det för dig som bolånetagare? Läs mer om hur det påverkar dig och din privatekonomi.

Läs vår marknadsanalys

Vad är styrränta?

Styrräntan är den ränta som dikterar till vilka räntor bankerna kan placera och låna pengar i Riksbanken. Det påverkar i sin tur vilka in- och utlåningsräntor som banken erbjuder dig som kund på sikt. Styrräntans syfte är att styra dagslåneräntan och andra räntor på marknaden så att inflationsmålet uppnås. Lär dig mer om styrräntan och hur den påverkar ekonomin hos Riksbanken.

Hur ofta sätts styrräntan? 

Riksbankens direktion sammanträder åtta gånger om året. Beroende på inflationsläget kan Riksbanken välja att sänka, höja eller lämna styrräntan oförändrad. 

Hur påverkar styrräntan min ekonomi?

En låg styrränta innebär att bankerna erbjuder lägre räntor. Lägre bolåneräntor gör att hushållen har mer pengar över till annat, vilket i sin tur stimulerar ekonomin. Eftersom även sparräntorna generellt sätt blir lägre och därmed mindre attraktiva brukar även hushållens sparande att minska. 

En hög styrränta innebär det motsatta. Det blir dyrare att ha bolån, vilket oftast leder till minskad konsumtion och dämpad ekonomisk aktivitet. Samtidigt blir det mer attraktivt att spara, särskilt om sparräntorna är höga. 

När ändras in- och utlåningsräntorna?

När bolåneräntorna höjs påverkas du som har ett bolån med bunden ränta först när bindningstiden går ut. Har du ett bolån med en bindningstid på tre månader, så kallad rörlig ränta, justeras din ränta vid nästa räntejusteringsdag. 

Har du ett sparkonto med fast ränta har du samma ränta under kontots löptid. Har du ett sparkonto med rörlig ränta kan räntan justeras efter det allmänna ränteläget.

Kvinna tittar i kikare

Fortsätt jämföra räntor!

Om du har bolån eller ett sparkonto hos oss kan du känna dig trygg med att vi erbjuder konkurrenskraftiga räntor över tid – även när ränteläget förändras.

Inte kund ännu? Se vilka räntor vi erbjuder på sparkonto och räkna på bolåneräntan. Jämför gärna våra snitträntor för bolån och sparräntor med andra bankers på Konsumenternas – vår ränta tål att jämföras!