Gå till innehåll

Bolåneräntor

 • Ränta från 1,09 % (effektiv ränta 1,10 %)
 • Fast rabatt till dig med tjänstepension
 • Utan förhandling och hårda helkundskrav
Räkna på din ränta

Så kan du sänka din bolåneränta

Hos oss slipper du att förhandla och omförhandla räntan. Här är våra två bästa tips på hur du kan sänka din bolåneränta hos oss.

 • Om du har tjänstepension hos oss eller kan flytta tjänstepension till oss kan du sänka din bolåneränta rejält.

 • Storleken på ditt samlade privata sparande avgör vilken boränta du får. Både dina och din medsökandes tillgångar räknas. Det är enklare än du tror att samla sparande.

Frågor om bolån?

kontakta oss 0771-52 50 00

Vi ger inga personliga råd, men vi svarar gärna på dina andra frågor om bolån 8–22, alla dagar i veckan.

Chatta med oss 8–21
Öppnar nytt fönster

Chatten är stängd 24-26 dec och 31 dec - 1 jan.

Se vilken rabatt du kan få

Hos oss behöver du inte förhandla eller omförhandla din bolåneränta. Vilken rabatt du får baseras istället på fyra enkla steg. Se vilken rabatt du kan få.

 • Hos oss behöver du inte förhandla om din bolåneränta. Vilken rabatt du får baseras bland annat på bolånets storlek, din belåningsgrad, om du har eller flyttar tjänstepension till oss och hur stort privat sparande du har hos oss.

  Du behöver inte heller oroa dig för att din bolånerabatt ska försvinna efter en tid. När det är dags för omprövning får du automatiskt fortsatt rabatt utan att du behöver förhandla eller ringa och påminna oss. Det enda du behöver göra är att luta dig tillbaka och behålla det sparande som är grunden till din rabatt. 

 • Beroende på lånebelopp och belåningsgrad, upp till -0,64
  Om du och ev. medsökande har tjänstepension hos oss, upp till -0,20
  Om du sparar 1–3 miljoner kr hos oss, upp till -0,05
  Om du sparar 3 miljoner kr eller mer hos oss, upp till -0,20
  Maximal rabatt -0,91

  Testa vår bolånekalkyl och räkna på vilken rabatt du kan få!

Ansök om bolån

 • När du vill flytta bolån från annan bank
 • När du ska köpa ny bostad

Psst! Vill utöka ditt bolån hos oss? Logga in i vår internetbank och ansök.

Ansök om bolån

Ansök om lånelöfte

 • När du letar efter ny bostad
 • När du vill veta ungefär hur mycket du kan låna

Psst! Vill du låna mer än 6 000 000 kr? Ansök om bolån direkt.

Ansök om lånelöfte

Har du tjänstepension?

Alla med tjänstepension hos oss får rabatt på bolån. Kolla var du har din. Logga in på minpension.se eller ring oss och prata pension. Vi finns här vardagar 8.15-16.

0771-72 77 27

Snittränta bolån

Snittränta november 2018

     
BindningstidSnitträntaSnittrabatt
3 mån 1,41 % - 0,59 %
1 år 1,34 % - 0,66 %
2 år 1,39 % - 0,66 %
3 år 1,33 %  - 0,76 %
5 år 1,71 % - 0,78 %
Historiska snitträntor

Går det att flytta tjänstepension?

Ja, i de flesta fall går det!

Säkra din bolånerabatt redan idag genom att flytta din tjänstepension till oss.

Så flyttar du din tjänstepension >

 • Det finns flera fina fördelar med att flytta tjänstepensionen till oss och ett par saker som kan vara bra att veta.

  • Det kostar inget att flytta till oss men det kan kosta att flytta från det bolag du har idag.
  • Alla bolag har olika villkor och avgifter. Läs därför igenom och jämför de försäkringsvillkor och avgifter som gäller för din försäkring idag med våra villkor och avgifter eftersom det är de som gäller efter flytten.

   

Listränta bolån

Ränta för villa, fritidshus och bostadsrätt. Räntorna gäller fr.o.m. 2016-12-27. Effektiv ränta är lånets totala kostnad uttryckt som en årsränta, alltså vad det kostar om man slår ut räntan över året inklusive avgifter. Den effektiva räntan är baserad på ett bostadspris på 3 000 000 kr och egen insats på 15 %, lånebelopp 2 550 000 kr, månadsvis betalning via autogiro (totalt 600 avbetalningar) och återbetalningstid 50 år. Skandia tillämpar inga uppläggningsavgifter.

BindningstidOrd. räntaOrd. ränta  
effektiv ränta
3 mån 2,00 %  2,02 %
1 år 2,00 %  2,02 %
2 år 2,05 %  2,07 %
3 år 2,09 %   2,11 %
5 år 2,49 %   2,52 %

Övriga priser bolån

Uppläggningsavgift 0 kr
Aviseringsavgift vid autogiro  0 kr
Påminnelseavgift   60 kr
Inkassoavgift  180 kr
Dröjsmålsränta  + 5,00 %

Dröjsmålsräntan beräknas på den för krediten gällande räntesats med tillägg om 5 %.

Exempel – vad kostar ett bostadslån?

 • * Detta är ett räkneexempel på vårt bolån där vi använt snitträntan för november 2018 för lån med 3 månaders bindningstid som exempelränta. 

  ** Inklusive amortering på 4 250 kr

  Bostadens pris 3 000 000 kr
  Lånebelopp, 85 % av priset 2 550 000 kr
  Insats, 15 % av priset 450 000 kr
  Åter­betalningstid 50 år
  Antal avbetalningar (vid månads­­betalning) 600
  Avgifter vid autogiro 0 kr
  Ränta*  1,41 % 
  Effektiv ränta* 1,42 %
  Totalt belopp att betala*
  Före skatte­reduktion på räntan 3 450 380 kr
  Med 30% skatte­reduktion på räntan 3 180 266 kr
  Första månads­­betalningen  7 246 kr **

Frågor och svar om bolåneräntor

 • För oss på Skandia är det viktigt att vara öppna med räntor och rabatter, därför berättar vi gärna för våra kunder om vad som påverkar rabatten och hur du kan påverka din ränta.

  Eftersom pension är en av våra hjärtefrågor – i synnerhet tjänstepension – känns det helt rätt att premiera alla som har tjänstepension hos oss. Därför får du rabatt på ditt bolån om du och ev. medsökande har tjänstepension hos Skandia eller flyttar den till oss.

  Två bra saker med att ha tjänstepension och bolån hos oss är att du får en bättre överblick och att du slipper omförhandla ränterabatten. Dessutom kan du lita på att du får samma ränta som din granne om era förutsättningar är desamma.

 • Ja, i många fall blir den bättre hos oss – men det beror förstås på vad du har för ränta idag. Fördelarna med vårt bolån är att vi är öppna med vad som ger rabatt och att alla som har samma förutsättningar får samma ränta. Dessutom slipper du omförhandla ränterabatten.

  Sedan har vi en vision om att förenkla våra kunders vardagsekonomi och göra det enkelt att samla allt på ett ställe. Vi har allt från pension, buffertsparande och transaktionskonto till den där livförsäkringen som gör livet lite tryggare.

 • Det är inte helt enkelt att hålla koll på var man har tjänstepensionen – om du haft flera arbetsgivare kan den ju dessutom vara utspridd hos flera aktörer.

  Enklaste sättet att få en överblick över din pension är att logga in på minpension.se. Det kan också vara en bra idé att samla din pension hos en aktör. Hos oss är det enkelt att samla tjänstepensionen.

 • Att flytta tjänstepensionen till oss är enkelt även om det kan låta lite krångligt med alla olika tjänstepensionsavtal. Ofta räcker det med att fylla i ett formulär på webben och sedan genomförs flytten inom 2–3 månader. Innan du bestämmer dig kan det vara bra att läsa igenom både de gamla och de nya försäkringsvillkoren. Fler tips på vad du behöver tänka på finns på sidan välj Skandia för din tjänstepension.

  • ITP flyttar du direkt på vår sida (eller om du vill välja oss enbart för kommande inbetalningar)
  • FTP och BTP1 flyttar du via Valcentralen
  • PA-KFS flyttar du via Pensionsvalet
  • Praktikertjänsts Pensionsplan (3P) har redan tjänstepension hos oss och du får automatiskt ränterabatt om du har bolån här
  • KAP-KL/AKAP-KL kommer du kunna flytta 2019 – och redan i höst kan du välja oss för kommande inbetalningar
  • PA16 & SAF-LO går tyvärr inte att flytta till oss
  • Om du jobbar på ett företag som har tjänstepension men inte kollektivavtal kan du ringa oss vardagar 08.15–16 på 0771-72 77 27 så hjälper vi dig. Du har dessutom rätt att beställa flyttblad innan du bestämmer dig. Med hjälp av dem kan du jämföra din befintliga försäkring med Skandias alternativ för att se vilken som passar dig bäst.
 • Du kan gå miste om tusenlappar i framtida pension om du saknar tjänstepension. För den som tjänar 25 000 kr/mån kan det röra sig om uppåt 2 000 kr/mån. Vill du bli en hjälte för dina kolleger? Ge din arbetsgivare en kopp kaffe och be hen att läsa på om medarbetarnas viktigaste förmån. Vårt enklaste paket kan tecknas direkt på webben.

  Förutom ålderspension ingår sjukförsäkring som ger möjlighet till extra ersättning vid långvarig sjukskrivning. Dessutom har vi kopplat på en hälsoförsäkring som ger stöd vid t.ex. nedstämdhet, värk och stress.

 • För oss är det viktigt att vara öppna med våra räntor och rabatter, därför berättar vi gärna för dig vad som påverkar rabatten så att du själv kan räkna ut räntan på ditt bostadslån.

  Hos oss slipper du att förhandla och omförhandla räntan. Det gör att du kan lita på att du får samma ränta som din granne om era förutsättningar är desamma. I stället påverkas räntan av storleken på lånet, värdet på bostaden och vilket sparande du och eventuell medsökande har.

  Eftersom pension är en av våra hjärtefrågor – i synnerhet tjänstepension – känns det helt rätt att premiera alla som har tjänstepension hos oss. Därför får du rabatt på ditt bolån om du eller ev. medsökande har tjänstepension hos oss eller flyttar tjänstepension till oss. 

  Du kan också påverka din ränta genom att samla ditt och eventuell medlåntagares privata sparande hos oss.

  Om du vill veta exakt vilken rabatt du kan få kan du räkna på räntan i vår bolånekalkyl.

 • Om du redan är kund hos oss kan du se din bolåneränta och bolånerabatt i internetbanken. Logga in och välj fliken Lån och sedan väljer du ditt bolånenummer. Där ser du din aktuella ränta och rabatt.

 • Rörlig ränta är ränta som kan gå både upp och ner och som anpassas efter marknadsräntorna. Som hos de flesta andra banker kan du inte få en helt rörlig ränta hos oss utan den kortaste bindningstiden är 3 månader. 

 • Bunden ränta eller fast ränta som det också kallas är ränta på ett bolån som är bundet under en viss period, t ex 1 år eller 5 år. Har du fast ränta betalar du samma ränta oavsett om listräntan går upp eller ner. 

 • Du kan välja en lånetid på 10–50 år och du kan binda räntan på bolånet på 3 månader, 1 år, 2 år, 3 år eller 5 år. Du kan också välja olika bindningstid för olika delar av lånet. 

  Tänk på att om du binder räntan och vill lösa lånet i förtid kan det uppstå en kostnad, så kallad ränteskillnadsersättning.

  Läs mer på vår sida om bolåneräntor

 • Bolån är ofta en stor utgift i hushållsbudgeten och därför är det bra att lägga upp ditt bolån på ett sätt som passar din ekonomi. På Skandia kan du dela upp dina lån och välja olika räntevillkor för de olika delarna. Då kan du binda en del av bolånen till en fast ränta och låta en annan del vara rörlig.

  Fördelen med att dela upp lånet i flera delar är att du minskar risken för att oförberett drabbas av höjda boendekostnader om räntorna plötsligt stiger. Ju mindre marginaler du har i ekonomin desto viktigare är det att ha överblick och kontroll. Genom att sprida risken får du möjlighet att stegvis anpassa dig till ändrade räntor.

  Exempel för bolån på 1 000 000 kr

  • 250 000 kr fast ränta 5 år
  • 250 000 kr fast ränta 2 år
  • 500 000 rörlig ränta 3-månader

  Värt att veta är att du faktiskt alltid binder din ränta – även den rörliga räntan binder du, om än bara i 3-månadersperioder. När bindningstiden är slut går din ränta automatiskt över till en ny 3-månadersperiod. Även bundna räntor (1–5 år) läggs om till 3-månadersränta vid bindningstidens slut.

  De senaste åren har den rörliga 3-månadersräntan varit lägre än ränta med 2, 3 och 5 års bindningstid. Därför har många valt att inte binda hela bolånet. När du planerar för om du ska binda lånet eller inte – tänk på att det vid bindningstider på 1–5 år kan uppstå en s.k. ränteskillnadsersättning om du behöver lösa lånet i förtid.

 • Bolånet är ofta en stor utgift i hushållsbudgeten och därför är det bra att lägga upp ditt bolån på ett sätt som passar din ekonomi. Hos oss kan du dela upp dina lån och välja olika räntevillkor för de olika delarna. Då kan du binda en del av bolånen till en fast ränta och låta en annan del vara rörlig.

  De bindningstider du kan välja mellan är 3 månader, 1 år, 2 år, 3 år och 5 år

  Om du vill kan du dela upp ditt bolån och välja olika bindningstider för de olika delarna.

  Bolån är ofta en stor utgift i hushållsbudgeten – genom att sprida risken och välja olika bindningstider får du möjlighet att stegvis anpassa dig till ändrade räntor.

  Tips! Tänk på att om du binder räntan och vill lösa lånet i förtid kan det uppstå en kostnad (så kallad ränteskillnadsersättning).

 • Den effektiva räntan är ränta inklusive avgifter. Hos oss på Skandia behöver du ju inte betala några uppläggningsavgifter eller andra dyra extrakostnader, så varför skiljer sig räntan från den effektiva räntan? Jo, det beror på att räntan baseras på årsräntan, men den betalas fortfarande månadsvis. Den effektiva räntan är alltså vad det kostar om man slår ut räntan över året.

 • Listränta är den ordinarie räntan, före rabatt. Det är den ränta som du hittar i våra räntetabeller. I de flesta fall får du någon form av rabatt på listräntan. 

 • Snittränta är den verkliga räntan på nya bolån som tecknats under en viss period, i genomsnitt.

  Snitträntan är alltså ett genomsnitt av alla nya bolån under aktuell månad samt befintliga bolån som under månaden fått sina villkor förändrade t.ex. genom förändrad rabatt, ny ränta eller bindningstid.

 • Verklig ränta är räntan efter rabatt, det vill säga den ränta som du faktiskt betalar.

 • Ränteskillnadsersättning är en avgift du kan få betala om du väljer att lösa ett bundet lån i förtid.

 • Vår listränta, dvs räntan före rabatt, påverkas framför allt av av vår kostnad för att låna upp pengar. Den är i sin tur beroende av marknadsräntorna som rör sig upp eller ner varje dag. Priserna på bolån ändras dock inte på daglig basis utan sätts på längre sikt och enligt den trend som vi ser på räntemarknaden.

  Räntan på ditt bolån påverkas av vår kostnad för att låna upp pengar och kostnader relaterade till de krav som myndigheterna ställer på Skandiabanken för att vi ska få bedriva bankverksamhet. Den påverkas också av våra administrativa kostnader, samt av den premie vi tar ut för risken för att det ska uppstå kreditförluster.

  Den ränta du får som kund hos Skandiabanken utgår ifrån listpriset och sedan dras en eventuell rabatt av, baserad på belåningsgrad, lånebelopp, din riskprofil och dina övriga affärer med Skandia.

 • De pengar som vi lånar ut i form av bolån kommer framför allt från två håll: inlåning från allmänheten och upplåning på kapitalmarknaden genom så kallade säkerställda obligationer. Inlåningen från allmänheten är pengar som våra kunder har satt in på konton i Skandiabanken, och de säkerställda obligationerna är obligationer som emitteras av Skandiabanken och som investerare köper i utbyte mot en ränta som Skandiabanken betalar.

Alla frågor och svar

Ansök direkt online

 • Ränta från 1,09 % (effektiv ränta 1,10 %)
 • Fast rabatt till dig med tjänstepension
 • Utan förhandling och hårda helkundskrav
Ansök om bolån Ansök om lånelöfte

Hittar du inte det du letar efter?

 * Effektiv ränta 1,10 %

Effektiv ränta är den totala kostnaden för lånet, inkl. avgifter. Vår bästa ränta just nu 1,09 % motsvarar en effektiv ränta på 1,10 %. 


 • Hos oss betalar du ingen uppläggningsavgift för bostadslån och betalar du med autogiro tillkommer inte heller några andra extra kostnader. 

  Den effektiva räntan är lånets totala kostnad uttryckt som en årsränta, alltså vad det kostar om man slår ut räntan över året, inklusive avgifter. Exemplet är baserat på Skandias lägsta ränta med en bindningstid på 3 mån, ett bostadspris på 4 000 000 kr och en kontantinsats på 50 %, ett lånebelopp 2 000 000 kr, månadsvis betalning via autogiro (totalt 600 avbetalningar) och återbetalningstid 50 år. Totalt ger detta en månadskostnad om 5 151 kr (inkl. amortering om 3 334) och en total kreditkostnad om 2 545 963 kr utan hänsyn till ev. skatteavdrag.