Gå till innehåll

Våra bolåneräntor

 • Bolåneränta ner till 1,09 % (effektiv ränta 1,10 %)
 • Bolånerabatt till dig med tjänstepension
 • Utan förhandling

Så kan du sänka din bolåneränta

Det finns många goda skäl att vara bolånekund hos oss, exampelvis att du slipper förhandla din bolåneränta. Nu kommer ytterligare ett skäl. Flytta din tjänstepension och samla ditt privata sparande hos oss så kan du sänka bolåneräntan rejält. Prova vår bolånekalkyl och se vad du kan få för ränta.

Räkna på din ränta

Snittränta juli 2018

BindningstidSnitträntaSnittrabatt
3 mån 1,49 % - 0,51 %
1 år 1,52 % - 0,48 %
2 år 1,46 % - 0,59 %
3 år 1,44 %  - 0,65 %
5 år 1,86 % - 0,64 %
Vad är snittränta?

Snitträntan är ett genomsnitt av samtliga nya bolån under aktuell månad samt befintliga bolån som under månaden fått sina villkor förändrade t.ex. genom förändrad rabatt, ny ränta eller bindningstid.

Genomsnittlig rabatt

I tabellen ovan kan du också se den genomsnittliga ränterabatten på våra bolån.

Här hittar du de historiska snitträntorna

Nyhet! Bolånerabatt till dig med tjänstepension

Räkna ut din rabatt redan idag och få reda hur du kan påverka din ränta. Ränta ner till 1,09 % (effektiv ränta 1,10%).

Räkna ut din rabatt

Våra bolåneräntor

Ränta för villa, fritidshus och bostadsrätt. Räntorna gäller fr.o.m. 2016-12-27. Effektiv ränta är lånets totala kostnad uttryckt som en årsränta, alltså vad det kostar om man slår ut räntan över året inklusive avgifter. Den effektiva räntan är baserad på ett bostadspris på 3 000 000 kr och egen insats på 15 %, lånebelopp 2 550 000 kr, månadsvis betalning via autogiro (totalt 600 avbetalningar) och återbetalningstid 50 år. Skandia tillämpar inga uppläggningsavgifter.

Vår bästa ränta idag
Vår bästa ränta 1,09 % motsvarar en effektiv ränta på 1.10 %.
BindningstidOrd. räntaOrd. ränta  
effektiv ränta
3 mån 2,00 %  2,02 %
1 år 2,00 %  2,02 %
2 år 2,05 %  2,07 %
3 år 2,09 %   2,11 %
5 år 2,49 %   2,52 %

Mer om vårt bolån

Vill du veta hur det går till att ta ett bolån? Läs vår checklista som visar steg för steg vad som händer.

Du kan också läsa om amorteringskrav, skuldkvotstak och annat som kan vara bra att känna till innan du ansöker om bolån

Så här går det till att ta ett bolån

Om våra boräntor, priser och rabatter

Hos oss behöver du inte förhandla om din bolåneränta. Vilken rabatt du får baseras bland annat på bolånets storlek, din belåningsgrad, om du har eller flyttar tjänstepension till oss och hur stort privat sparande du har hos oss.

Du behöver inte heller oroa dig för att din bolånerabatt ska försvinna efter en tid. När det är dags för omprövning får du automatiskt fortsatt rabatt utan att du behöver förhandla eller ringa och påminna oss, under förutsättning att du har kvar sparandet som är grunden till din rabatt. 

Så här ser vår rabattmodell ut:

Beroende på lånebelopp och belåningsgrad, upp till -0,64
Om du och ev. medsökande har tjänstepension hos oss, upp till -0,20
Om du sparar 1–3 miljoner kr hos oss, upp till -0,05
Om du sparar 3 miljoner kr eller mer hos oss, upp till -0,20
Maximal rabatt -0,91

Räkna på vilken rabatt just du kan få

Övriga priser

Uppläggningsavgift 0 kr
Aviseringsavgift vid autogiro  0 kr
Påminnelseavgift   60 kr
Inkassoavgift  180 kr
Dröjsmålsränta  + 5,00 %

Dröjsmålsräntan beräknas på den för krediten gällande räntesats med tillägg om 5 %.

Bolåneräntor – vad är vad?

Listränta är den ordinarie räntan, före rabatt. Det är den ränta som du hittar i våra räntetabeller. I de flesta fall får du någon form av rabatt på listräntan. 

Verklig ränta är räntan efter rabatt, det vill säga den ränta som kunderna verkligen betalar. 

Snittränta är den verkliga räntan på nya bolån som tecknats under en viss period, i genomsnitt. 

Effektiv ränta är den totala kostnaden för lånet uttryckt som årsränta, det vill säga vad det kostar om räntan slås ut över året, inklusive avgifter. 

Rörlig ränta är ränta som kan gå både upp och ner och som anpassas efter marknads­räntorna. (Läs mer under "Så sätts räntan på bolån"). Som hos de flesta andra banker kan du inte få en helt rörlig ränta hos oss utan den kortaste bindningstiden är 3 månader. 

Fast ränta (eller bunden ränta) är ränta på ett lån som är bundet under en viss period, t ex 1 år eller 5 år. Har du fast ränta betalar du samma ränta oavsett om listräntan går upp eller ner. 

Ränteskillnadsersättning är en avgift du kan få betala om du väljer att lösa ett bundet lån i förtid.

Bunden eller rörlig ränta?

 • De bindningstider du kan välja mellan är 3 månader, 1 år, 2 år, 3 år och 5 år
 • Om du vill kan du dela upp ditt bolån och välja olika bindningstider för de olika delarna
 • Bolån är ofta en stor utgift i hushållsbudgeten – genom att sprida risken och välja olika bindningstider får du möjlighet att stegvis anpassa dig till ändrade räntor.
 • Tänk på att om du binder räntan och vill lösa lånet i förtid kan det uppstå en kostnad (så kallad ränteskillnadsersättning).

Bostadslånet är ofta en stor utgift i hushållsbudgeten och därför är det bra att lägga upp ditt bolån på ett sätt som passar din ekonomi. På Skandia kan du dela upp dina lån och välja olika räntevillkor för de olika delarna. Då kan du binda en del av bolånen till en fast ränta och låta en annan del vara rörlig. 


 • Fördelen med att dela upp lånet i flera delar är att du minskar risken för att oförberett drabbas av höjda boendekostnader om räntorna plötsligt stiger. Ju mindre marginaler du har i ekonomin desto viktigare är det att ha överblick och kontroll. Genom att sprida risken får du möjlighet att stegvis anpassa dig till ändrade räntor.

  Exempel för bolån på 1 000 000 kr

  • 250 000 kr fast ränta 5 år
  • 250 000 kr fast ränta 2 år
  • 500 000 rörlig ränta 3-månader

  Värt att veta är att du faktiskt alltid binder din ränta – även den rörliga räntan binder du, om än bara i 3-månadersperioder. När bindningstiden är slut går din ränta automatiskt över till en ny 3-månadersperiod. Även bundna räntor (1–5 år) läggs om till 3-månadersränta vid bindningstidens slut, om du inte väljer att binda om lånet.

  De senaste åren har den rörliga 3-månadersräntan varit lägre än ränta med 2, 3 och 5 års bindningstid. Därför har många valt att inte binda hela bolånet. När du planerar för om du ska binda lånet eller inte – tänk på att det vid bindningstider på 1–5 år kan uppstå en s.k. ränteskillnadsersättning om du behöver lösa lånet i förtid.

Lånelöfte och andra tjänster

Vill du ha en indikation på hur mycket du kan få låna? Eller behöver du ett tillfälligt bolån för att betala handpenningen på din nya bostad? Skaffa lånelöfte och ansök om handpenningslån, överbryggningslån och Första Hem-lånet via länkarna nedan.

Lånelöfte

Låna till handpenning

Överbryggningslån

Låna till första bostaden

Exempel – vad kostar ett bostadslån?

* Detta är ett räkneexempel på vårt bolån där vi använt snitträntan för juli 2018 för lån med 3 månaders bindningstid som exempelränta. 

** Inklusive amortering på 4 250 kr

Bostadens pris 3 000 000 kr
Lånebelopp, 85 % av priset 2 550 000 kr
Insats, 15 % av priset 450 000 kr
Åter­betalningstid 50 år
Antal avbetalningar (vid månads­­betalning) 600
Avgifter vid autogiro 0 kr
Ränta* (effektiv ränta) 1,49 %  (1,50 %)
Totalt belopp att betala*
Före skatte­reduktion på räntan 3 501 458 kr
Med 30% skatte­reduktion på räntan 3 216 021 kr
Första månads­­betalningen  7 416 kr **

Frågor om bolån?

kontakta oss 0771-52 50 00

Vi ger inga personliga råd, men vi svarar gärna på dina andra frågor om bolån 8–24, alla dagar i veckan.

Chatta med oss 8–21
Öppnar nytt fönster

Vanliga frågor om bolåneräntor

 • Vår listränta, dvs räntan före rabatt, påverkas framför allt av av vår kostnad för att låna upp pengar. Den är i sin tur beroende av marknadsräntorna som rör sig upp eller ner varje dag. Priserna på bolån ändras dock inte på daglig basis utan sätts på längre sikt och enligt den trend som vi ser på räntemarknaden.

  Räntan på ditt bolån påverkas av vår kostnad för att låna upp pengar och kostnader relaterade till de krav som myndigheterna ställer på Skandiabanken för att vi ska få bedriva bankverksamhet. Den påverkas också av våra administrativa kostnader, samt av den premie vi tar ut för risken för att det ska uppstå kreditförluster.

  Den ränta du får som kund hos Skandiabanken utgår ifrån listpriset och sedan dras en eventuell rabatt av, baserad på belåningsgrad, lånebelopp, din riskprofil och dina övriga affärer med Skandia.

 • De pengar som vi lånar ut i form av bolån kommer framför allt från två håll: inlåning från allmänheten och upplåning på kapitalmarknaden genom så kallade säkerställda obligationer. Inlåningen från allmänheten är pengar som våra kunder har satt in på konton i Skandiabanken, och de säkerställda obligationerna är obligationer som emitteras av Skandiabanken och som investerare köper i utbyte mot en ränta som Skandiabanken betalar.

Alla frågor och svar

 

* Effektiv ränta 1,10 %

Effektiv ränta är den totala kostnaden för lånet, inkl. avgifter. Hos oss betalar du ingen uppläggningsavgift för bostadslån och betalar du med autogiro tillkommer inte heller några andra extra kostnader. Vår bästa ränta 1,09 % motsvarar en effektiv ränta på 1,10 %. 


 • Den effektiva räntan är lånets totala kostnad uttryckt som en årsränta, alltså vad det kostar om man slår ut räntan över året, inklusive avgifter. Exemplet är baserat på Skandias lägsta ränta med en bindningstid på 3 mån, ett bostadspris på 4 000 000 kr och en kontantinsats på 50 %, ett lånebelopp 2 000 000 kr, månadsvis betalning via autogiro (totalt 600 avbetalningar) och återbetalningstid 50 år. Totalt ger detta en månadskostnad om 5 151 kr (inkl. amortering om 3 334) och en total kreditkostnad om 2 545 963 kr utan hänsyn till ev. skatteavdrag.

Ansök direkt

Ansök om lånelöfte Ansök, flytta eller utöka bolån