Gå till innehåll

Bolån – utan förhandling

Rabatt till dig med tjänstepension hos oss. Ränta ner till1,09 % (effektiv ränta 1,10 %).

Ansök om bolån

Räkna ut din bolåneränta här!

Kr
%
Effektiv ränta ner till 1,10 %  

Din boränta beror på

 • Hur mycket du lånar 
 • Bostadens värde
 • Ditt sparande t.ex. tjänstepension
Belåningsgrad:  % Lånebelopp: 
Din rabatt

  • Lånebelopp och belåningsgrad
  • Tjänstepension
  • Sparkapital

Din ränta

Så här har vi räknat

 • Återbetalningstid 50 år, samma amorteringsbelopp varje månad
 • Månadsvis betalning (totalt 600 avbetalningar)
 • Betalning via autogiro, och därmed inga aviavgifter
 • Ingen uppläggningsavgift

Effektiv ränta är den totala kostnaden för lånet, inklusive avgifter. Hos oss betalar du ingen uppläggningsavgift eller andra extrakostnader om du använder autogiro. Anledningen till att räntorna ändå skiljer sig åt är att räntan betalas månadsvis, och den nominella räntan baseras på årsränta.


Månadskostnad efter skatteavdrag:

 • Räntebelopp
  Amortering %

  Vid belåningsgrad över 70 % ska 2 % av total skuld i bostaden amorteras per år.

  Vid belåningsgrad över 50 % upp till och med 70 % ska 1 % av total skuld i bostaden amorteras per år.

  Vid belåningsgrad som högst är 50 % kan amorteringsfrihet beviljas med max 5 år i taget.

  Vid skuldkvot som överstiger 4,5 gånger årsinkomsten tillkommer 1 % amortering per år, oavsett belåningsgrad. Läs mer här

  Kr

  Fyll i dina övriga boendekostnader, t ex driftskostnader, månadsavgift, fastighetsavgift och tomträttsavgäld. 


  • Total månadskostnad
  • Skatteavdrag
  • Efter skatteavdrag

Frågor om bolån?

kontakta oss 0771-52 50 00

Vi ger inga personliga råd, men vi svarar gärna på dina andra frågor om bolån 8–22, alla dagar i veckan.

Billigare bolån utan förhandling

Det finns många goda skäl att ha bolån hos oss, t.ex. att du slipper förhandla och omförhandla din ränta. Nu kommer ytterligare ett skäl – vi ger alla med tjänstepension hos oss rabatt på bolån. Samla din eller din medsökandes tjänstepension hos oss så kan du sänka bolåneräntan rejält.

 • Låna till fritidshus, villa eller bostadsrätt upp till 85 % av bostadens värde
 • Helt utan förhandling och hårda helkundskrav
 • Lägsta lånebelopp är 200 000 kr

Bundet bolån i 3 år från 1,18 %

Effektivränta från 1,19 %. Jämför olika bindningstider och få koll på din bästa bundna bolåneränta just nu.

Jämför bolåneräntor, snitträntor & listräntor

Ansök om bolån

 • När du vill flytta bolån från annan bank
 • När du ska köpa ny bostad

Psst! Vill utöka ditt bolån hos oss? Logga in i vår internetbank och ansök.

Ansök om bolån

Ansök om lånelöfte

 • När du letar efter ny bostad
 • När du vill veta ungefär hur mycket du kan låna

Psst! Vill du låna mer än 6 000 000 kr? Ansök om bolån direkt.

Ansök om lånelöfte

Har du tjänstepension?

Alla med tjänstepension hos oss får rabatt på bolån. Kolla var du har din. Logga in på minpension.se eller ring oss och prata pension. Vi finns här vardagar 8.15-16.

0771-72 77 27

Guide: Bostadslån steg för steg

Att köpa bostad är kanske den största affär du gör i livet, och det kan kännas skönt att veta vad som händer och varför. Vi guidar dig genom processen  – från visning till det att du sätter nyckeln i dörren.

 • Det första du är nyfiken på när du är sugen på att köpa en ny bostad eller flytta ett befintligt lån är var du kan få den bästa bolåneräntan. Då ska du prova vår bolånekalkyl. Där kan du snabbt och enkelt räkna fram vad ett lån av en viss storlek skulle kosta, och vilken ränterabatt du kan få. 

  Hos oss slipper du dessutom att förhandla och omförhandla din  bolåneränta. Istället baseras räntan på tre faktorer: storleken på ditt lån, värdet på din bostad och om du har t.ex. tjänstepension eller annat sparande hos oss. 

 • Lånelöfte ansöker du om när du letar efter en ny bostad och vill veta ungefär hur mycket du får låna. När du ska flytta ett bolån från en annan bank behöver du alltså inte ansöka om lånelöfte utan kan ansöka om bolån direkt.

  Ett lånelöfte är inget krav för att få bolån men det kan kännas skönt att ha det på plats när man går på visning. Du kan ansöka om lånelöfte hos oss online och du får svar på några minuter. När du ansöker om lånelöfte  tas en kreditupplysning och du får en fingervisning om hur mycket du kan låna.

  Men när du hittat ditt boende är det viktigt att du ansöker om bolån, eftersom lånelöftet bara är en indikation om hur mycket du kan få låna till ett bostadsköp, och inte är kopplat till ett visst objekt. Du bör alltså inte skriva kontrakt på en ny bostad enbart baserat på lånelöftet eftersom vi inhämtar fler uppgifter vid en ansökan som kan komma att påverka beslutet. 

 • När du hittat din bostad är det alltså dags att ansöka om bolån. I bolåneansökan fyller du i ett antal uppgifter om dig själv, din eventuella medsökande och det objekt du vill låna till. När du skickat in ansökan tas en kreditupplysning, objektet värderas och vi beräknar en kvar att leva på-kalkyl innan ansökan slutligen hamnar hos en av våra kredithandläggare för beslut.

 • En handläggare går igenom din ansökan och den kreditupplysning som vi tagit på dig och din eventuella medsökande. Du blir sedan kontaktad per telefon eller brev.  

  Om din ansökan behöver kompletteras så får du ett brev per post. Där står det vilka handlingar du behöver skicka in för att få ditt bolån, och vilka villkor vi kommer att kunna erbjuda dig när vi har mottagit dina handlingar. Dessa kan du mejla eller skicka per post till oss. I kompletteringsbrevet hittar du också kontaktuppgifter till din handläggare. 

 • När handläggaren har granskat de handlingar du skickat in får du ett erbjudande i form av skuldebrev hemskickat. Du har 14 dagar på dig att överväga låneerbjudandet. Om du vill ta lånet ska du skriva under och skicka tillbaka skuldebrevet till oss. Skuldebrevet är själva beviset på att vi lånar ut pengar till dig och din underskrift betyder att du accepterat vårt erbjudande och villkoren i skuldebrevet.

  I samband med att skuldebrevet skickas till dig kontaktar handläggaren den ansvariga mäklaren. Mäklaren får då kontaktuppgifter till vår tillträdesgrupp, som kommer att hjälpa till vid tillträdet till bostaden då pengarna ska överföras mellan dig och säljaren. 

 • Om du fått en bolånerabatt som baseras på ett eller flera villkor som ska uppfyllas, till exempel att flytta tjänstepensionen eller ditt sparande till oss behöver du påbörja flytten när lånet är godkänt. Säkra din bolånerabatt redan idag genom att flytta tjänstepension eller samla sparande.

 • När vi fått tillbaka det påskrivna skuldebrevet från dig betalar vi med hjälp av din mäklare ut lånebeloppet direkt till säljarens bankkonto på tillträdesdagen. Eventuell mellanskillnad som du ska betala kontant kommer då att dras från ditt konto hos oss.

  Du behöver därför skaffa ett Allt i Ett-konto hos oss om du inte redan har det för att vi ska kunna betala ut lånet. Har du inget sådant konto behöver du alltså öppna ett Allt i Ett-konto innan lånet ska betalas ut.

  Kom ihåg att om en del av bostadens pris ska betalas kontant av dig så måste det beloppet finnas på ditt Allt i Ett-konto hos oss senast dagen innan tillträdet.

  När utbetalningen är gjord skickas en bekräftelse till dig per post och sen lever du lycklig i alla dina dar med ett bolån du slipper omförhandla och med rabatt för tjänstepension.

  Lycka till!

Frågor & svar om bolån

 • För att ta ett bolån behöver du ha en garanterad grundlön från tillsvidareanställning, livsvarig pension eller deklarerad inkomst som egen företagare. Observera att vi inte tillgodoräknar inkomst i form av bonus, provision eller OB-tillägg som inte är garanterade. 

  Inkomst från eget företag styrks enligt följande:

  • Inkomst från aktiebolag styrks genom intyg från auktoriserad revisor eller auktoriserad redovisningskonsult.
  • Inkomst från enskild firma/handelsbolag/kommanditbolag styrks genom senaste deklaration, inklusive samtliga näringsbilagor.

  Är du föräldraledig eller sjukskriven? Då är det föräldraersättningen eller sjukpenningen som räknas när vi bedömer din inkomst. Kravet är dock att du har en fast anställning, pension eller är egen företagare när du inte är föräldraledig/sjukskriven.

  Tips! I ansökan om bolån eller lånelöfte anger du din nuvarande månadsinkomst före skatt. Tänk på att den angivna inkomsten alltid måste kunna styrkas om vi efterfrågar kompletterande uppgifter. Detta kan till exempel bero på att du har angett en högre inkomst än den uppgift som finns i kreditupplysningen.

 • Det är din ekonomiska situation, tillsammans med värdet på bostaden, som avgör hur mycket du kan låna. 

  Vi gör alltid en individuell bedömning av er ekonomiska situation, men en riktlinje är att du och din eventuella medsökande kan låna upp till 5 gånger av er sammanlagda bruttoinkomst.

 • Börja med att ansöka om bolån hos oss. Du behöver sedan komplettera din ansökan med ett s k amorteringsunderlag från din nuvarande bank.

  Amorteringsunderlaget visar vilka amorteringsvillkor som gäller för ditt befintliga lån. Om du tecknat ditt lån efter 1 juni 2016 visas även värderingen som ligger till grund för amorteringen och hur länge den är giltig.

  Du behöver själv kontakta din gamla bank för att få underlaget och sedan skicka in det till oss. På grund av banksekretessen kan dessa uppgifter inte lämnas direkt mellan bankerna utan du som kund måste själv begära ut dem.

  En av våra kredithandläggare kommer sen att begära in underlaget från dig när ansökan är genomgången.

  Lösen av befintligt lån ordnar vi. Tänk dock på att om du har bunden ränta idag hos din gamla bank kan det uppstå en ränteskillnadsersättning om du vill lösa lånet i förtid. Du kan även i vissa fall i god tid behöva säga upp ditt befintliga lån i din gamla bank.

 • Bostadsrätt

  Det får inte finnas lån hos någon annan bank med säkerhet i samma bostadsrätt. Vi belånar endast bostadsrätter mot förstahandspanträtt i äkta bostadsrättsförening. Bostadsrättsföreningen måste bestå av minst 4 bostadsrätter. Minst en ägare av bostadsrätten ska stå med som låntagare och vi belånar endast eget boende.   

  Villa och fritidshus

  Vi belånar villa och fritidshus mot pantbrev med bästa rätt, dvs. det får inte finnas lån hos någon annan bank med bättre säkerhet i fastigheten. Vi belånar endast eget boende.

 • För oss är det viktigt att vara öppna med våra räntor och rabatter, därför berättar vi gärna för dig vad som påverkar rabatten så att du själv kan räkna ut räntan på ditt bostadslån.

  Hos oss slipper du att förhandla och omförhandla räntan. Det gör att du kan lita på att du får samma ränta som din granne om era förutsättningar är desamma. I stället påverkas räntan av storleken på lånet, värdet på bostaden och vilket sparande du och eventuell medsökande har.

  Eftersom pension är en av våra hjärtefrågor – i synnerhet tjänstepension – känns det helt rätt att premiera alla som har tjänstepension hos oss. Därför får du rabatt på ditt bolån om du eller ev. medsökande har tjänstepension hos oss eller flyttar tjänstepension till oss. 

  Du kan också påverka din ränta genom att samla ditt och eventuell medlåntagares privata sparande hos oss.

  Om du vill veta exakt vilken rabatt du kan få kan du räkna på räntan i vår bolånekalkyl.

 • Den 1 juni 2016 kom nya amorteringskrav som innebär att den som tecknar ett nytt bolån måste amortera om belåningsgraden är 50 % eller högre. Den 1 mars 2018 skärptes kraven ytterligare, och de som lånar mer än 4,5 gånger sin bruttoinkomst kommer att behöva amortera ytterligare 1 % varje år.  

  Du kan läsa mer om de nya amorteringskraven här.

 • Nej, hos oss kan du vara säker på att du slipper dyra extrakostnader, som uppläggningsavgift och liknande. Autogiro är självklart kostnadsfritt, däremot tar vi aviseringsavgift om du inte väljer autogiro.

  Om du köper en villa eller fritidshus måste det finnas utrymme att betala stämpelskatt för lagfart till Lantmäteriverket på 1,5% av köpeskillingen plus expeditionsavgift på 825 kr. Om du behöver ta ut nya pantbrev behöver du betala en stämpelskatt för pantbrev som motsvarar 2% av det intecknade beloppet plus 375 kr i expeditionsavgift.

 • Ja, du kan utöka ditt lån så länge belåningsgraden inte överskrider 85 %. Minsta belopp att öka lånet med är 25 000 kr. Om du vill utöka ditt lån genomgår du samma kreditprövning som när du tar lån för första gången.

  Logga bara in på internetbanken – där hittar du ansökan om bolån. Under "Lånets ändamål avser" väljer du alternativet "Utökning av befintligt lån i Skandiabanken".

 • Du kan välja en lånetid på 10–50 år och du kan binda bolåneräntor på 3 månader, 1 år, 2 år, 3 år eller 5 år. Du kan också välja olika bindningstid för olika delar av lånet. 

  Tänk på att om du binder räntan och vill lösa lånet i förtid kan det uppstå en kostnad, så kallad ränteskillnadsersättning. 

 • Ja, du kan ansöka om lånelöfte hos oss!

  Enda undantaget är om du vill låna mer än 6 000 000 kr, för då ska du istället ansöka om bolån direkt. Då behöver du med andra ord veta vilket objekt du vill belåna när du gör din låneansökan.

 • Det är inte helt enkelt att hålla koll på var man har tjänstepensionen – om du haft flera arbetsgivare kan den ju dessutom vara utspridd hos flera aktörer.

  Enklaste sättet att få en överblick över din pension är att logga in på minpension.se. Det kan också vara en bra idé att samla din pension hos en aktör. Hos oss är det enkelt att samla tjänstepensionen.

 • Tjänstepensionen är den del av pensionen som kommer via arbetet och som betalas av arbetsgivaren. Ungefär 9 av 10 anställda har tjänstepension. Vissa arbetsgivare betalar inte in någon tjänstepension. Det är därför viktigt att ta reda på vad som gäller just för dig.

  Tjänstepensionen grundar sig antingen på ett kollektivavtal mellan din arbetsgivare och facket, en så kallad avtalspension, eller på ett individuellt avtal mellan dig och din arbetsgivare.

  De flesta har sparande i en så kallad tjänstepensionsförsäkring. Men det finns även andra sätt, t.ex. kan arbetsgivaren betala in pengar till en pensionsstiftelse. Tjänstepension som är tryggad på annat sätt än genom sparande i en tjänstepensionsförsäkring är undantagna från vår bolånerabatt.

  Men de allra flesta som arbetar får dock tjänstepension genom ett sparande i en tjänstepensionsförsäkring från sin arbetsgivare. Många vet bara inte om det. Är du osäker på om du har tjänstepension genom sparande i en tjänstepensionsförsäkring på din arbetsplats finns det ett enkelt sätt att ta reda på det.

 • För oss på Skandia är det viktigt att vara öppna med räntor och rabatter, därför berättar vi gärna för våra kunder om vad som påverkar rabatten och hur du kan påverka din ränta.

  Eftersom pension är en av våra hjärtefrågor – i synnerhet tjänstepension – känns det helt rätt att premiera alla som har tjänstepension hos oss. Därför får du rabatt på ditt bolån om du och ev. medsökande har tjänstepension hos Skandia eller flyttar den till oss.

  Två bra saker med att ha tjänstepension och bolån hos oss är att du får en bättre överblick och att du slipper omförhandla ränterabatten. Dessutom kan du lita på att du får samma ränta som din granne om era förutsättningar är desamma.

 • Ja, i många fall blir den bättre hos oss – men det beror förstås på vad du har för ränta idag. Fördelarna med vårt bolån är att vi är öppna med vad som ger rabatt och att alla som har samma förutsättningar får samma ränta. Dessutom slipper du omförhandla ränterabatten.

  Sedan har vi en vision om att förenkla våra kunders vardagsekonomi och göra det enkelt att samla allt på ett ställe. Vi har allt från pension, buffertsparande och transaktionskonto till den där livförsäkringen som gör livet lite tryggare.

 • Att flytta tjänstepensionen till oss är enkelt även om det kan låta lite krångligt med alla olika tjänstepensionsavtal. Ofta räcker det med att fylla i ett formulär på webben och sedan genomförs flytten inom 2–3 månader. Innan du bestämmer dig kan det vara bra att läsa igenom både de gamla och de nya försäkringsvillkoren. Fler tips på vad du behöver tänka på finns på sidan välj Skandia för din tjänstepension.

 • Du kan gå miste om tusenlappar i framtida pension om du saknar tjänstepension. För den som tjänar 25 000 kr/mån kan det röra sig om uppåt 2 000 kr/mån. Vill du bli en hjälte för dina kolleger? Ge din arbetsgivare en kopp kaffe och be hen att läsa på om medarbetarnas viktigaste förmån. Vårt enklaste paket kan tecknas direkt på webben.

  Förutom ålderspension ingår sjukförsäkring som ger möjlighet till extra ersättning vid långvarig sjukskrivning. Dessutom har vi kopplat på en hälsoförsäkring som ger stöd vid t.ex. nedstämdhet, värk och stress.

 • Medlåntagare i din bolåneansökan kan vara make/maka/partner eller sambo. Du kan också ansöka om bolån tillsammans med dina föräldrar.

  För bostadsrätt gäller att  minst en av låntagarna ska vara ägare till bostadsrätten. Och för villa och fritidshus gäller detsamma, alltså att minst en av låntagarna ska stå som ägare på fastigheten.

 • Ja, föräldrar kan vara medlåntagare till bolån.

  För den som t.ex. studerar, vikarierar eller har en provanställning kan det vara svårt att förverkliga drömmen om ett eget boende. Då går det att ansöka om bolån tillsammans med sina föräldrar. Föräldrarna blir då medsökande till lånet. Om ni är fler än två sökande på ett bolån ansöker ni istället direkt hos vårt bolåneteam på 0771-52 50 00. Men annars är villkoren och processen densamma som för vårt bolån.

 • För den som t.ex. studerar, vikarierar eller har en provanställning kan det vara svårt att förverkliga drömmen om att flytta hemifrån till ett eget boende. För er hade vi tidigare ett "Första hem-lån". Men det är ju inte bara till första hemmet som det kan behövas lite hjälp från föräldrarna på dagens bostadsmarknad.

  Därför kan du nu låna tillsammans med dina föräldrar även om det är din andra eller tredje bostad det gäller och villkoren är desamma som för vårt vanliga bolån.

  Om ni är fler än två sökande ansöker ni direkt på telefon till vårt bolåneteam på 0771-52 50 00. De ger inga personliga råd men svarar gärna på övriga frågor om bolån 8-22, alla dagar i veckan.

Alla frågor och svar

Går det att flytta tjänstepension?

Ja, i de flesta fall går det!

Säkra din bolånerabatt redan idag genom att flytta din tjänstepension till oss.

Så flyttar du din tjänstepension >

 • Det finns flera fina fördelar med att flytta tjänstepensionen till oss och ett par saker som kan vara bra att veta.

  • Det kostar inget att flytta till oss men det kan kosta att flytta från det bolag du har idag.
  • Alla bolag har olika villkor och avgifter. Läs därför igenom och jämför de försäkringsvillkor och avgifter som gäller för din försäkring idag med våra villkor och avgifter eftersom det är de som gäller efter flytten.

   

Ansök direkt online

 • Rabatt för dig med tjänstepension
 • Ränta ner till 1,09 %*
 • Utan förhandling
Ansök om lånelöfte Ansök, flytta eller utöka bolån
*Effektiv ränta 1,10 %

Hittar du inte det du letar efter?

 * Effektiv ränta 1,10 %

Effektiv ränta är den totala kostnaden för lånet, inkl. avgifter. Vår bästa ränta just nu 1,09 % motsvarar en effektiv ränta på 1,10 %. 


 • Hos oss betalar du ingen uppläggningsavgift för bostadslån och betalar du med autogiro tillkommer inte heller några andra extra kostnader. 

  Den effektiva räntan är lånets totala kostnad uttryckt som en årsränta, alltså vad det kostar om man slår ut räntan över året, inklusive avgifter. Exemplet är baserat på Skandias lägsta ränta med en bindningstid på 3 mån, ett bostadspris på 4 000 000 kr och en kontantinsats på 50 %, ett lånebelopp 2 000 000 kr, månadsvis betalning via autogiro (totalt 600 avbetalningar) och återbetalningstid 50 år. Totalt ger detta en månadskostnad om 5 151 kr (inkl. amortering om 3 334) och en total kreditkostnad om 2 545 963 kr utan hänsyn till ev. skatteavdrag.