Gå till innehåll
Kvinna och barn sitter i soffa

Köpa bostad – ansök om bolån

Bolån hos oss är enkelt, tryggt och helt förhandlingsfritt. Ansök om bolån vid köp av bostad.

 • Bolån för villa, bostadsrätt och fritidshus
 • Garanterad rabatt på räntan utan förhandling
Ansök om bolån Räkna på din ränta

Bolån vid köp – så funkar det


Se hur mycket du får låna

Använd vår enkla tjänst för att se hur mycket du preliminärt kan köpa för innan du ansöker om bolån. Du får svar direkt och ingen kreditupplysning tas.

Ansök om lånelöfte

Ansök om lånelöfte för bolån och få svar direkt. Med ett lånelöfte kan du ge dig ut på visningar och vara med på budgivning. 

Ansök om bolån

Ansök om bolån så kan vi ge dig ett förhandsbesked som innebär att du kan skriva kontrakt när du vunnit budgivningen.

Räkna på din ränta


Det ger dig extra rabatt på bolånet!

Det ger dig extra rabatt på bolånet!

%

Din boränta beror på

 • Hur mycket du lånar 
 • Bostadens värde
 • Om du har tjänstepension hos oss
 • Om bostaden har energiklass A-B
Din ränta
Effektiv ränta

Så här har vi räknat

 • Återbetalningstid 50 år, samma amorteringsbelopp varje månad
 • Månadsvis betalning (totalt 600 avbetalningar)
 • Betalning via autogiro, och därmed inga aviavgifter
 • Ingen uppläggningsavgift

Effektiv ränta är den totala kostnaden för lånet, inklusive avgifter. Hos oss betalar du ingen uppläggningsavgift eller andra extrakostnader om du använder autogiro. Anledningen till att räntorna ändå skiljer sig åt är att räntan betalas månadsvis, och den nominella räntan baseras på årsränta.

Din rabatt
Lånebelopp
Belåningsgrad
Månadskostnad
efter skatteavdrag
Din rabatt
Din ränta

Så här har vi räknat

 • Återbetalningstid 50 år, samma amorteringsbelopp varje månad
 • Månadsvis betalning (totalt 600 avbetalningar)
 • Betalning via autogiro, och därmed inga aviavgifter
 • Ingen uppläggningsavgift

Effektiv ränta är den totala kostnaden för lånet, inklusive avgifter. Hos oss betalar du ingen uppläggningsavgift eller andra extrakostnader om du använder autogiro. Anledningen till att räntorna ändå skiljer sig åt är att räntan betalas månadsvis, och den nominella räntan baseras på årsränta.

Belåningsgrad

 • Räntebelopp
  Amortering (minst %,  kr)
  kr

  Vid belåningsgrad över 70 % ska 2 % av total skuld i bostaden amorteras per år.

  Vid belåningsgrad över 50 % upp till och med 70 % ska 1 % av total skuld i bostaden amorteras per år.

  Vid belåningsgrad som högst är 50 % kan amorteringsfrihet beviljas med max 5 år i taget.

  Vid skuldkvot som överstiger 4,5 gånger årsinkomsten tillkommer 1 % amortering per år, oavsett belåningsgrad. Läs mer här

  kr

  Fyll i dina övriga boendekostnader, t ex driftskostnader, månadsavgift, fastighetsavgift och tomträttsavgäld. 


  • Total månadskostnad
  • Skatteavdrag
  • Efter skatteavdrag

Hurra – vi är Årets bank!

Vi blev Årets bank 2023 i Privata Affärers årliga utnämning bland Sveriges bästa banker. Vi firar genom att fortsätta ge dig prisvärda och smarta banktjänster och bolån!

Därför blev vi Årets bank

Bra att veta om bolån

Hus

Kontantinsats

Eftersom du endast kan få ett bolån upp till 85 % av värdet på din nya bostad måste du betala minst 15 % av bostadens pris med egna pengar, så kallad kontantinsats.

Nyckel

Handpenning

Handpenningen är en del av kontantinsatsen, i de flesta fall 10 % av bostadens pris. Handpenningen betalar du till mäklaren några dagar efter att köpekontraktet är påskrivet.

Procenttecken

Belåningsgrad

Belåningsgraden visar hur mycket du lånar i förhållande till bostadens värde. Du får maximalt ha en belåningsgrad på 85 %.

Inför bolåneansökan

Vill du läsa mer om hur en ansökan går till, vilka typer av bostäder du kan låna till eller vilka anställningsformer vi kan tillgodose? Läs vår guide där vi svarar på vanliga frågor som ofta uppstår i samband med en ansökan om bolån.

Till guiden

Vad kostar ett bolån?

Ränta

Räntan är kostnaden du betalar för att låna pengar till ett bostadsköp. Hos oss sätts din ränta utifrån hur mycket du lånar och bostadens värde. Om du har din tjänstepension hos oss eller om din bostad har energiklass A eller B får du extra rabatt.

Amortering

Amortering är den avbetalning du gör på din skuld. Din amortering beräknas utifrån hur mycket du lånar i förhållande till vad bostaden är värd och din inkomst. Du måste amortera om du lånar 50 % eller mer av bostadens värde. Eller om du lånar mer än 4,5 gånger din årliga bruttoinkomst.

Vanliga frågor om bolån

 • Det är vår starka rekommendation att ditt bolån är beviljat när du skriver kontrakt. Du får ett meddelande av oss när du kan skriva på ditt köpekontrakt.

 • Medlåntagare i din bolåneansökan kan vara make/maka, sambo, föräldrar eller vuxna barn. Är ni fler än tre sökande ringer ni direkt till vårt bolåneteam på 0771-52 50 00.

  Läs mer om att ha föräldrar som medlåntagare. 

 • Du behöver vara myndig och folkbokförd i Sverige för att ansöka om ett bolån hos oss. Du ska också ha en garanterad grundlön från en tillsvidareanställning, livsvarig pension eller deklarerad inkomst som egenföretagare. Vi tillgodoräknar inte inkomster såsom bonus, provision eller OB-tillägg som inte är garanterade.

 • Nej, hos oss slipper du extrakostnader såsom uppläggningsavgift vid bolån. Att betala med autogiro är kostnadsfritt, däremot tar vi en aviseringsavgift om du väljer något annat betalningssätt.

 • Du har som högst 50 år på dig att betala tillbaka ditt bolån hos oss.

 • Din ränta beror på bolånets storlek, din belåningsgrad, om du har din tjänstepension hos oss och/eller om din bostad har energiklass A eller B. 

  Räkna på din bolåneränta i bolånekalkylen för att se din ränta, rabatt och månadskostnad baserat på de olika bindningstiderna.

 • Hos oss kan du inte teckna bolåneskydd men vi erbjuder en livförsäkring som tryggar dig och dina nära om något oförutsett händer. Förhoppningsvis behöver försäkringen inte användas, men det kan vara tryggt att veta att familjen klarar sig ekonomiskt även om det värsta skulle hända.

  En livförsäkring innebär att ett engångsbelopp betalas ut vid dödsfall. Du väljer själv vilket försäkringsbelopp du finner lämpligast och vem som ska stå som förmånstagare.

  Läs mer om vår livförsäkring >

 • Ditt handpennings- och överbryggningslån löser du när du fått pengarna för boendet du säljer. Det sker i samband med att du frånträder bostaden. Kontakta oss på 0771-55 55 00.

 • Kontakta oss på 0771-55 55 00 eller chatta med oss för att välja bindningstid för ditt bolån. Vi ger inga personliga råd, men svarar gärna på dina frågor om bolån.

  Läs mer om bunden och rörlig ränta.

  • Bolån mellan 50–70 % av bostadens värde behöver amorteras minst 1 % per år
  • Bolån över 70 % av bostadens värde behöver amorteras minst 2 % per år
  • Utöver detta behöver du som lånar mer än 4,5 gånger din/hushållets årliga bruttoinkomst amortera ytterligare 1 %

  Läs mer om amorteringskraven.

Alla frågor och svar

Vad är ett bolån?

Ett bolån tar du för att köpa en villa, en bostadsrätt eller ett fritidshus. Bostaden är säkerheten för lånet. Finanisering av ett bostadsköp består vanligtvis av två delar; kontantinsats och bolån.

Vi erbjuder bolån på bostadsrätter i äkta bostadsrättsföreningar, som består av minst 4 bostadsrätter. Villor och fritidshus måste ha typkod 220.

När du lånar till ett hus behöver du ta ut en inteckning i form av ett pantbrev. Du behöver också registrera en lagfart. Läs mer om pantbrev och lagfart här.

Bolån – villkor & faktablad

Utgivare av bolån i Skandiakoncernen är Skandiabanken Aktiebolag (publ), 106 55 Stockholm. Org.nr 516401-9738. Säte: Stockholm.