Gå till innehåll

Nyhet! Rabatt på bolån för dig med tjänstepension

 • Rabatten gäller för dig som har tjänstepension hos oss
 • Ränta ner till 1,09 % (effektiv ränta 1,10 %)
 • Du slipper förhandla om rabatten
Ansök om bolån

Räkna ut din ränta för bolån i vår bolånekalkyl

Kr
%
Effektiv ränta ner till 1,10 %  

Din boränta beror på

 • Hur mycket du lånar 
 • Bostadens värde
 • Ditt sparande t.ex. tjänstepension
Belåningsgrad:  % Lånebelopp: 
Din rabatt

  • Lånebelopp och belåningsgrad
  • Tjänstepension
  • Sparkapital

Din ränta

Så här har vi räknat

 • Återbetalningstid 50 år, samma amorteringsbelopp varje månad
 • Månadsvis betalning (totalt 600 avbetalningar)
 • Betalning via autogiro, och därmed inga aviavgifter
 • Ingen uppläggningsavgift

Effektiv ränta är den totala kostnaden för lånet, inklusive avgifter. Hos oss betalar du ingen uppläggningsavgift eller andra extrakostnader om du använder autogiro. Anledningen till att räntorna ändå skiljer sig åt är att räntan betalas månadsvis, och den nominella räntan baseras på årsränta.


Månadskostnad efter skatteavdrag:

 • Räntebelopp
  Amortering %

  Vid belåningsgrad över 70 % ska 2 % av total skuld i bostaden amorteras per år.

  Vid belåningsgrad över 50 % upp till och med 70 % ska 1 % av total skuld i bostaden amorteras per år.

  Vid belåningsgrad som högst är 50 % kan amorteringsfrihet beviljas med max 5 år i taget.

  Vid skuldkvot som överstiger 4,5 gånger årsinkomsten tillkommer 1 % amortering per år, oavsett belåningsgrad. Läs mer här

  Kr

  Fyll i dina övriga boendekostnader, t ex driftskostnader, månadsavgift, fastighetsavgift och tomträttsavgäld. 


  • Total månadskostnad
  • Skatteavdrag
  • Efter skatteavdrag

Frågor om bolån?

kontakta oss 0771-52 50 00

Vi ger inga personliga råd, men vi svarar gärna på dina andra frågor om bolån 8–24, alla dagar i veckan.

Chatta med oss 8–21
Öppnar nytt fönster

Ansök om bolån

 • När du hittat din bostad
 • När du vill flytta ett bolån från en annan bank
 • När du vill utöka ett befintligt lån hos oss (ansökan görs innanför inlogg)

 

Ansök om bolån

Ansök om lånelöfte

 • För dig som letar efter bostad
 • En indikation om hur mycket du kan låna
 • Kostnadsfritt och gäller i 6 månader

Psst! Om du vill låna mer än 6 000 000 kr ska du istället ansöka om bolån. 

Ansök om lånelöfte

Har du tjänstepension?

Vi ger alla med tjänstepension hos oss rabatt på bolån. Kolla om du har din tjänstepension hos oss genom att logga in på minpension.se eller ring oss så hjälper vi dig.

0771-72 77 27

 Öppettider: 08.15–16, vardagar.

Villkor & detaljer för bolån

 • Den fastighetsmäklare som säljer bostaden till dig ska vara registrerad hos länsstyrelsen.
 • Du ska ha en fast inkomst genom tillsvidareanställning, pension eller som egen företagare.
 • Vi belånar bostadsrätter mot förstahandspanträtt i äkta bostadsrättsföreningar.
 • Vid lån till bostadsrätt ska samtliga ägare vara låntagare.
 • Vi belånar villa och fritidshus mot pantbrev med bästa rätt, dvs. det får inte finnas lån hos någon annan bank med bättre säkerhet i fastigheten.
 • Vid lån till villa/fritidshus ska minst en av ägarna vara låntagare. 
 • Du som har din lön i annan valuta än svenska kronor kan inte ansöka om bolån hos oss eftersom vi inte har valutalån. Läs mer om valutalån under Frågor & svar om Bolån.

Flytta din tjänstepension

Säkra din bolånerabatt redan idag genom att flytta din tjänstepension till oss.

Flytta tjänstepension >

 • Det finns flera fina fördelar med att flytta tjänstepensionen till oss och ett par saker som kan vara bra att veta.

  • Det kostar inget att flytta till oss men det kan kosta att flytta från det bolag du har idag.
  • Alla bolag har olika villkor och avgifter. Läs därför igenom och jämför de försäkringsvillkor och avgifter som gäller för din försäkring idag med våra villkor och avgifter eftersom det är de som gäller efter flytten.

   

Så går det till att ta bostadslån – steg för steg

Att köpa bostad är kanske den största affär du gör i livet, och det kan kännas skönt att ha koll på vad som ska hända och varför. Här kan du läsa om hur det går till att ta ett bostadslån – från det att du börjar fundera på ny bostad till att lånet betalas ut.   

1. Räkna fram räntan på ditt bolån

Det första du bör göra om du är intresserad av att köpa ny bostad (eller flytta ett befintligt lån) är att prova vår bolånekalkyl. Där kan du snabbt och enkelt räkna fram vad ett lån av en viss storlek skulle kosta, och vilken ränterabatt du kan få. 

Du behöver inte, och kan inte, förhandla om din ränta utan den baseras på tre faktorer: storleken på ditt lån, värdet på din bostad och om du har t.ex. tjänstepension och privat sparande hos oss.


 • 2. Lånelöfte

  Ett lånelöfte är inget krav för att få bolån men det kan kännas skönt att ha det på plats när man går på visning. När du ansöker om lånelöfte tas en kreditupplysning på dig och du får svar på några minuter. Du ansöker om lånelöfte här och det gäller i sex månader.

  När du hittat ditt boende är det viktigt att du gör en riktig ansökan om bolån, eftersom lånelöftet bara är en indikation om hur mycket du kan få låna till ett bostadsköp, och inte kopplat till ett visst objekt. Du bör alltså inte skriva kontrakt på en ny bostad enbart baserat på lånelöftet eftersom vi inhämtar fler uppgifter vid en ansökan som kan komma att påverka beslutet. 

  3. Ansökan

  När du hittat din bostad är det dags att ansöka om bolån. När du klickar på Ansök-knappen kommer du till ett formulär där du fyller i ett antal uppgifter om dig själv, din eventuella medsökande och det objekt du/ni vill låna till. När du skickat in ansökan tas kreditupplysning, objektet värderas och vi beräknar en kvar att leva på-kalkyl innan ansökan slutligen hamnar hos en kredithandläggare för beslut. Här kan du ansöka om bolån.

  4. Granskning och komplettering

  En handläggare går igenom din ansökan och den kreditupplysning som vi tagit på dig och din eventuella medsökande. Du blir sedan kontaktad per telefon eller brev.  

  Om din ansökan behöver kompletteras så får du ett brev per post. Där står det vilka handlingar du behöver skicka in för att få ditt bolån, och vilka villkor vi kommer att kunna erbjuda dig när vi har mottagit dina handlingar. Dessa kan du mejla eller skicka per post till oss. I kompletteringsbrevet hittar du också kontaktuppgifter till din handläggare. 

  5. Skuldebrev

  När handläggaren har granskat de handlingar du skickat in får du ett erbjudande i form av skuldebrev hemskickat. Du har 14 dagar på dig att överväga låneerbjudandet. Om du vill ta lånet ska du skriva under och skicka tillbaka skuldebrevet till oss. Skuldebrevet är själva beviset på att vi lånar ut pengar till dig och din underskrift betyder att du accepterat vårt erbjudande och villkoren i skuldebrevet.

  I samband med att skuldebrevet skickas till dig kontaktar handläggaren den ansvariga mäklaren med kontaktuppgifter och information till Skandias tillträdesgrupp, som kommer att hjälpa till vid tillträdet till bostaden då pengarna ska överföras mellan dig och säljaren. 

  6. Säkra din bolånerabatt

  Om du fått en bolånerabatt som baseras på ett eller flera villkor som ska uppfyllas, till exempel att flytta tjänstepensionen eller ditt sparande till oss behöver du påbörja flytten när lånet är godkänt. Säkra din bolånerabatt redan idag genom att flytta din tjänstepension eller samla ditt sparande.

  7. Lånet betalas ut och du får tillträde till din bostad

  När vi fått tillbaka det påskrivna skuldebrevet från dig betalar Skandias tillträdesgrupp, med hjälp av din mäklare, ut lånebeloppet direkt till säljarens bankkonto på tillträdesdagen. Eventuell mellanskillnad som du ska betala kontant kommer i samband med detta att dras från ditt Allt i Ett-konto.

  Du måste ha ett Allt i Ett-konto i Skandia för att vi ska kunna betala ut lånet. Har du inget sådant konto är det alltså viktigt att du skaffar ett innan lånet ska utbetalas. Det gör du genom att klicka på "Bli kund" på vår webbplats. 

  Kom ihåg att om en del av bostadens pris ska betalas kontant av dig så måste det beloppet finnas på ditt Allt i Ett-konto i Skandia senast dagen innan tillträdet.

  När utbetalningen är gjord skickas en bekräftelse till dig per post. 

  Nu är allt klart!

   

Lånelöfte och andra tjänster

Vill du ha en indikation på hur mycket du kan få låna? Eller behöver du låna till handpenningen på din nya bostad? Skaffa lånelöfte och ansök om handpenningslån, överbryggningslån och Första Hem-lånet via länkarna nedan.

Lånelöfte

Låna till handpenning

Överbryggningslån

Låna till första bostaden

Mer om vårt bolån

Vi erbjuder bolån för villor, fritidshus och bostadsrätter. Lägsta lånebelopp är 200 000 kronor och vi belånar upp till 85 % av marknadsvärdet på bostaden. Det är bostaden som utgör säkerhet för lånet.

 • Du kan välja en lånetid på 10–50 år och du kan binda räntan på bolånet på 3 månader, 1 år, 2 år, 3 år eller 5 år. Du kan också välja olika bindningstid för olika delar av lånet. 

  Tänk på att om du binder räntan och vill lösa lånet i förtid kan det uppstå en kostnad (så kallad ränteskillnadsersättning).

  Läs mer på vår sida om bolåneräntor

 • Vi tar inte ut någon uppläggningsavgift och om du betalar med autogiro behöver du förstås inte heller betala någon aviavgift. 

 • Amortering är ingen kostnad, det är ett sparande. När du amorterar på ditt bolån så minskar din skuld och du får successivt en lägre räntekostnad. Att skulden minskar ger dig också en ökad trygghet, om bostadspriserna skulle falla eller om din ekonomiska situation försämras.

  Den 1 juni 2016 kom nya amorteringskrav som innebär att den som tecknar ett nytt bolån måste amortera om belåningsgraden är 50 % eller högre. Den 1 mars 2018 skärptes kraven ytterligare, och de som lånar mer än 4,5 gånger sin bruttoinkomst kommer att behöva amortera ytterligare 1 % varje år.  

  Läs mer om amorteringskraven här.

 • Det är värdet på bostaden, tillsammans med din ekonomiska situation, som avgör hur mycket du kan låna. 

  Hos oss kan du och din eventuella medsökande låna upp till 5 gånger hushållets sammanlagda bruttoinkomst. Detta är en riktlinje och vi gör alltid en individuell bedömning av er ekonomiska situation.

  Läs mer om skuldkvotstak under Frågor & Svar

Flytta bolån? Det är enkelt!

Har du redan ett lån i en annan bank som du vill flytta till oss? Inga problem. Det enda du behöver göra är att ansöka om bolån hos oss. 

Produktinformation om bolån

Ansök om bolån

Ansök direkt

 • Rabatt på bolån för dig med tjänstepension
 • Ränta ner till 1,09 % (effektiv ränta 1,10 %)
 • Du slipper förhandla om rabatten
Ansök om lånelöfte Ansök, flytta eller utöka bolån

Bolåneräntor

Den ränta  du får hos oss utgår från våra listräntor för olika bindningstider. Utifrån dem får du rabatt som baseras på t.ex. om du har tjänstepension och sparande hos oss.

Så funkar våra bolåneräntor

 

* Effektiv ränta 1,10 %

Effektiv ränta är den totala kostnaden för lånet, inkl. avgifter. Hos oss betalar du ingen uppläggningsavgift för bostadslån och betalar du med autogiro tillkommer inte heller några andra extra kostnader. Vår bästa ränta 1,09 % motsvarar en effektiv ränta på 1,10 %. 


 • Den effektiva räntan är lånets totala kostnad uttryckt som en årsränta, alltså vad det kostar om man slår ut räntan över året, inklusive avgifter. Exemplet är baserat på Skandias lägsta ränta med en bindningstid på 3 mån, ett bostadspris på 4 000 000 kr och en kontantinsats på 50 %, ett lånebelopp 2 000 000 kr, månadsvis betalning via autogiro (totalt 600 avbetalningar) och återbetalningstid 50 år. Totalt ger detta en månadskostnad om 5 151 kr (inkl. amortering om 3 334) och en total kreditkostnad om 2 545 963 kr utan hänsyn till ev. skatteavdrag.