Gå till innehåll
Stående kvinna i profil och motljus med händerna på knäna

Så här har Skandias hälsoförsäkringar hjälpt

"När jag träffat hälso- och rehabvägledaren kände jag för första gången att någon verkligen förstod min situation"

– Det var ett tufft jobb – men livsviktigt. Anna Rydhs karriär inom rekrytering och affärsutveckling snurrade allt snabbare tills hon en dag kollapsade på sin arbetsplats. På akuten konstaterade man att symptomen var stressrelaterade. Via Skandia, där Anna hade en sjukförsäkring, fick hon erbjudande om rehabiliteringshjäp från Sophiahemmet Rehab Center.

– När jag träffat hälso- och rehabvägledaren kände jag för första gången att någon verkligen förstod min situation, säger Anna. Det kändes fantastiskt att någon annan krokade i och tog situationen på allvar och att någon utifrån berättade att detta var ett temporärt tillstånd och det fanns hjälp att få. Tillsammans la de upp en plan för Annas rehabilitering.

Behandlingen hos en kognitiv beteendeterapeut minns Anna som ett avgörande steg och otroligt nyttigt. Med stöd från hälso- och rehabvägledaren kom Anna sakta men säkert tillbaka till arbetslivet. Idag är hon tillbaka i samma bransch men jobbar numera som egen företagare inom karriärrådgivning och personalfrågor.

– Nu känner jag att jag äntligen lever på riktigt, säger hon. Jag har nog aldrig mått bättre än nu.

"Så här i efterhand ser jag vilken nytta det gjorde"

– För mig var KBT den avgörande insatsen. Trots problem under mer än tio år fortsatte Peter Molander att kämpa mot trötthet, koncentrationssvårigheter och problem med synen. Han visste inte att han led av utmattningsdepression.

– Jag tyckte själv att jag var lat och undrade vad det var för fel på mig, säger Peter. Jag stressade mig själv och försökte göra allting samtidigt, säger han.

Till slut var problemen så allvarliga att Peter blev sjukskriven. Efter en tid kontaktade hans arbetsgivare Skandia och Sophiahemmet Rehab Center. Efter ett första möte tog de fram en behandlingsplan för Peter och kontaktade en KBT-terapeut.

– Då tyckte jag att allting gick lite väl snabbt, säger Peter. Så här i efterhand ser jag dock vilken nytta det gjorde.

När han väl var mogen att komma tillbaka till arbetet koordinerade hälso- och rehabvägledaren kontakten med arbetsgivaren, KBT-terapeuten och Skandia. Själv upplever Peter KBT:n som den allra viktigaste insatsen. Idag är Peter symptomfri och tillbaka på sitt gamla arbete.

– När jag sitter i bilkö på väg till jobbet kan jag komma på mig själv med att tänka: Jag är frisk, jag är på väg till jobbet och mår bra.

Vill du veta mer om vår förebyggande försäkring?

Boka rådgivning

Boka en tid med oss så berättar vi mer om hur "hälsokedjan" kan hjälpa ditt företag att minska sjukskrivningarna.