Gå till innehåll
Färglatt hjärta

Digital tjänstepension – för enskilda firmor & aktiebolag

 • Prisvärt paket – dessutom är inbetalningarna avdragsgilla
 • Försäkringar som förebygger sjukskrivningar och rehabiliterar
 • Ansök snabbt och enkelt med BankID
Ansök direkt Inte redo än? Gör en intresseanmälan

Det här ingår

Tjänstepension

För många utgör tjänstepensionen 25–50 % av den totala pensionen. Genom att teckna tjänstepension så sätts pengar av varje månad – ju tidigare du sätter igång desto mer hinner du spara ihop.

Sjukförsäkring

Att vara sjukskriven en period innebär för de flesta att ekonomin påverkas. Vid långvarig sjukskrivning ger vår sjukförsäkring möjligheten att få ersättning upp till 90 % av sin lön.

Hälsoförsäkring

Du kan få förebyggande stöd och rådgivning för att undvika sjukskrivning. Med vår hälsoförsäkring kan du eller dina medarbetare snabbt få hjälp vid t.ex. värk, stress eller nedstämdhet.

Efterlevandeskydd

Med ett efterlevandeskydd betalas ålderspensionen ut till din familj vid dödsfall. Skyddet är valfritt så välj själv vad som passar bäst.

Premiebefrielseförsäkring

Om du är sjukskriven längre än 3 månader kan vår tilläggs­­försäkring för premiebefrielse betala hela eller delar av kostnaderna för försäkringarna.

Du får också

 • Alla med tjänstepension hos oss får rabatt på bolån.

  Räkna på din ränta

 • Som företagskund hos oss har du möjlighet att sänka dina inköpskostnader. Du får attraktiva rabatter hos 80 ledande leverantörer. Från DHL via Scandic till SJ. Ett samarbete mellan Skandia, affärsutvecklingsbyrån akaive och Visma Advantage.

  Se alla rabatter & räkna ut din besparing

 • Under 2020 fördelade vi ut totalt 14 miljarder kronor i återbäring till våra kunder som valt att spara i traditionell förvaltad försäkring. Det är möjligt tack vare en fortsatt bra utveckling av livportföljen.

  Som kund kan du även ta del av överskott som uppstått i försäkringarna tack vare god börsutveckling, stark kapitalförvaltning och att våra sjukförsäkrade kunder blir allt friskare.

  Om ditt företag har sjukförsäkring och/eller premiebefrielseförsäkring inom tjänstepensionslösningen TPS får du för närvarande en rabatt på mellan 5-75 % beroende på bland annat hur länge ni har haft försäkringarna hos oss och vilken typ av försäkring ni har.

Vad kostar det?

Du som företagare kan själv välja hur stora avsättningarna till tjänstepensionen ska vara (4–35 % av månadslönen). Nedan visas ungefär hur stora premierna blir med olika avsättningar för en företagare med en inkomst på 40 000 kr i månaden. Har du anställda kan du läsa mer om kostnaden för dem här.

Premierna innefattar förutom ålderspension också sjukförsäkring och premiebefrielseförsäkring. För närvarande ingår också vår hälsoförsäkring vid tecknande av tjänstepension med sjukförsäkring (värde 1 950 kr/år).

5 % av inkomsten

Premie: 2 330 kr/mån

15 % av inkomsten

Premie: 6 400 kr/mån

35 % av inkomsten

Premie: 12 510 kr/mån

5 tips för dig som egenföretagare

Du som egenföretagare behöver både betala in pengar till tjänstepensionen och spara till den privata pensionen själv. Det kan vara mycket att hålla koll på – här har vi samlat våra bästa pensionstips.

 • För att  allmän pension måste du ta ut lön och betala skatt på detJu högre lön, desto högre allmän pension men kom ihåg att utdelning inte ger allmän pensionDen allmänna pensionen maximeras vid en månadslön på 47 748 kr (2022). Lönens storlek påverkar också möjlig insättning till pensionssparande med fullt avdrag och påverkar nivån på din sjuk- och föräldrapenning. Dessutom kan du försäkra din pensionsinsättning. 

 • Skandia Tjänstepension med Hälsa som du ansöker om själv passar dig som har enskild firma eller aktiebolag och som själv vill sköta företagets tjänstepensioner. Du och dina medarbetare får digital rådgivning och som ägare kan du själv välja hur stor din tjänstepensionsavsättning ska vara, mellan 4–35 % av månadslönen. Skandia Tjänstepension med Hälsa går också att teckna med personlig rådgivning.

 • Som egenföretagare får du göra avdrag för pensionssparande med 35 % av lönen, upp till 10 prisbasbelopp, max 483 000 kr per år (2022). Se över resultatet i slutet av året för att se om du ska göra extra insättningar och kom ihåg att inkomstbasbeloppet förändras årligen.

 • I många tjänstepensions­lösningar ingår försäkringar till de anställda men var noga med att även du som ägare omfattas. Hos oss får du och dina medarbetare en heltäckande tjänstepension med sjukförsäkring, premiebefrielse­försäkring och en hälsoförsäkring som förebygger sjukskrivningar.

  Det finns även möjlighet att komplettera försäkringsskyddet med en vårdförsäkring och tjänstegrupplivförsäkring (TGL) för dig och dina anställda.

 • Skjut inte upp frågan om pension utan ta tag i ditt pensions­sparande redan idag. Många får bara 50 % av sin lön i pension – genom ett pensionssparande påverkar du din framtida lön redan idag!

Kvinna bär på en stor mängd arbetsmaterial

Läs mer och ansök

Man sitter i soffa med läsplatta

Tjänstepension med Hälsa

 • Tjänstepension för enskilda firmor & aktiebolag
 • Välj eller kombinera sparform mellan Skandia Liv och Skandia Link
 • Försäkringar som förebygger sjukskrivningar och rehabiliterar
Två kvinnor pratar i telefon

Vill du veta mer?

Låter det som vår prisvärda lösning skulle passa dig och ditt företag men du kanske har någon fråga? Fyll i dina kontakt­uppgifter så ringer vi upp dig så snart som möjligt.

Priser, avdragsregler och villkor 

 • Nedan visas exempel på ungefär hur stor premien blir för en anställd kvinna som är 40 år och som tjänar 30, 40 eller 50 000 kr i månaden.

  Inkl ålderspension, sjukförsäkring och premiebefrielseförsäkring samt en kostnadsfri hälsoförsäkring (värde 1 950 kr/år).

  Lön/ månad Premie/ månad
  30 000 kr 1 500 kr
  40 000 kr 2 125 kr
  50 000 kr 5 280 kr

   

 • Kostnaderna för Skandia Tjänstepension med Hälsa delas upp i två delar. Den första delen betalas av företaget och gäller premier för ålders- och efterlevandepension samt premier för premiebefrielse och sjukförsäkring. Den andra delen är årliga avgifter och skatter som belastar den försäkrade och tas direkt ur försäkringskapitalet alternativt ur valda investeringar.

  Premie för anställda

  Nivån på premien är förbestämd och utgår från de nivåer som används inom kollektivavtalad marknadsstandard.

  4,5 % på lön upp till 42 638 kr/månad (7,5 inkomstbasbelopp per år)
  Plus 30 % av lönen som överstiger 42 638 kr/månad

  Premie för premiebefrielse och sjukförsäkring

  Premien för premiebefrielseförsäkringen är för närvarande 1,8 % av premien för ålders- och efterlevandepensionen. Sjukförsäkringen baseras på den försäkrades lön, ålder och kön.

  Exempel: För en kvinna som har en månadslön på 30 000 kr och är 40 år blir kostnaden 1500 kr i månaden och motsvarande kostnad för en man blir 1436 kr i månaden.

  Årliga avgifter och skatter

  • Skandia Liv (traditionell förvaltning)
   Den procentuella avgiften som tas från försäkringskapitalet är 0,39 % för Skandia Liv. Förvaltningskostnaden för Skandia Liv varierar, under 2019 var den 0,036 %.

  • Skandia Link (fondförvaltning)
   De årliga avgifterna för Skandia Link varierade under 2019 mellan 0 % och 2,89 %.

  Nedanför är ett räkneexempel för ett försäkringskapital på 100 000 kr. Avgifterna är procentuella och storleken kan variera under försäkringstiden. Avgifterna nedan belastar den försäkrade och tas direkt ur försäkrings­kapitalet alternativt ur valda investeringar.

  Årliga avgifter och skatter på ett försäkringskapital värt 100 000 kr under år 2019
    Skandia Link Skandia Liv
  Kapitalavgift - 390 kr  
  Avkastningsskatt 80 kr 80 kr  
  Årlig avgift för fonder 250–2890 kr    
  Förvaltningskostnad för Skandia Liv   36 kr  
  Summa avgifter och skatter 330–2970 kr 505 kr

  Avkastningsskatt

  Skandia betalar årligen avkastningsskatt som baseras på statslåneräntan under föregående år. Kostnaden för skatten tas från försäkringskapitalet i försäkringarna.

  Årlig avgift för Skandia Link

  Årlig avgift för varje fond inom Skandia Link består av förvaltningsavgift, inklusive marknadsföring och distribution. Dessa minskar fondens potentiella avkastning och dras inte från försäkringskapitalet. Avgiften som vi redovisar i exemplet baseras på det senaste årets avgifter.

  Förvaltningskostnad för Skandia Liv

  Kostnaden för kapitalförvaltningen dras inte från försäkringskapitalet. Den är redan avdragen när återbäringsräntan bestäms.

 • Du ska äga företaget – aktiebolag eller enskild firma

  Du som ansöker ska äga företaget till 100 % och vara ensam firmatecknare. Företaget kan vara en enskild firma eller ett aktiebolag. Företaget måste också ha sin skattehemvist i Sverige för att kunna köpa tjänstepensionsförsäkringen.

  Företaget behöver vara en svensk juridisk person eller en utländsk juridisk person med filial i Sverige. Är du ägare av en enskild firma så behöver du vara folkbokförd och bosatt i Sverige, samma krav gäller för dina anställda.

  Företaget ska inte vara bundet till ett kollektivavtal

  Skandia Tjänstepension med Hälsa kan bara tecknas av företag utan kollektivavtal, annars finns risk för dubbelförsäkring. Det händer att företag är bundna till att omfattas av ett kollektivavtal utan att veta om det, genom t.ex:

  • ett medlemskap i en arbetsgivar- eller branschorganisation
  • avtal direkt med en arbetstagarorganisation
  • att företaget köpt upp ett annat bolag (övergång av verksamhet) och på så sätt fått anställda som hör till ett kollektivavtal

  Åldersbegränsningar och folkbokförd i Sverige

  Du ansöker för dig och samtliga medarbetare som är fast anställda på företaget.

  • Personer mellan 16 och 59 år kan ansöka om Skandia Tjänstepension med Hälsa
  • Sjuk- och premiebefrielseförsäkringen gäller fram tills att du fyller 65 år
  • Ni ska vara bosatta och folkbokförda i Sverige, registrerade i svensk försäkringskassa och inte vara på väg att vistas utomlands under längre tid än 3 år

  Får inte tjäna mer än 10 inkomstbasbelopp

  Årsinkomsten per försäkrad får inte vara högre än 10 inkomstbasbelopp, vilket motsvarar 56 850 kr/månad 2021.

  Hälsodeklaration när du ansöker

  Du som ägare kommer att göra en hälsodeklaration i anslutning till ansökan. Om du har enskild firma kommer även dina anställda att få göra en hälsodeklaration.

 • Huvudregel vid tjänstepension
  Vid tjänstepension tillåts enligt huvudregeln i inkomstskattelagen avdrag med högst 35 % av den anställdes lön. Avdraget får högst motsvara 10 prisbasbelopp. Som lön räknas pensionsgrundande inkomst enligt pensionsavtal under pågående eller föregående beskattningsår.

  Kompletteringsregel vid tjänstepension
  Inkomstskattelagens kompletteringsregel får användas: 

  • vid ändring av pensionsavtal
  • vid nytt pensionsavtal om anställningen avslutas i förtid
  • om pensionsförmåner inte är tillräckligt tryggade.

  Näringsidkare i enskild firma 
  För näringsidkare i aktiv näringsverksamhet i enskild firma får avdrag göras med 35 % av inkomsten, med en högsta gräns på 10 prisbasbelopp.

 • Försäkringen ska uppfylla vissa krav enligt inkomstskattelagen för att vara en pensionsförsäkring. Det kan innebära vissa begränsningar i möjligheten att förfoga över försäkringen. Ålderspensionen kan börja betalas ut tidigast vid den försäkrades 55-årsdag och kortaste utbetalningstid är fem år enligt inkomstskattereglerna. Försäkringen får inte återköpas eller överlåtas annat än i vissa särskilda fall. Överlåtelse kan exempelvis göras vid ändrade anställningsförhållanden, från den tidigare arbetsgivaren till en ny, eller till den försäkrade. Förmånstagarkretsen för efterlevandeskydd är begränsad och skyddet ska betalas ut i minst fem år. Skandias försäkringsavtal uppfyller samtliga krav för en pensionsförsäkring. Det innebär att avdrag för premiebetalningen kan medges inom vissa ramar. Det innebär också att den som pensionen betalas ut till, ska betala inkomstskatt och pensionsutbetalningarna ska deklareras som inkomst av tjänst.

  Särskild löneskatt
  Arbetsgivare, som betalar premier till tjänstepensionsförsäkring och näringsidkare, som betalar egna premier till pensionsförsäkring, ska betala särskild löneskatt på premien.

Så går ansökan till

 • Du gör din ansökan direkt i vårt formulär. Vill du ha mer information eller rådgivning – skicka in dina kontakt­uppgifter så bokar vi in en tid.

 • Efter ansökan får du länkar till våra kundkännedoms­frågor och frågor om din och eventuella medarbetares hälsa. Det är information du behöver skicka in för en komplett ansökan.

 • När vi fått in alla uppgifter kommer ansökan att behandlas. Vi hör av oss om ansökan skulle behöva kompletteras.

 • Vi skickar försäkrings­bekräftelse och administrations­avtal med post till dig när ansökan är godkänd. Glöm inte att registrera eventuella medarbetare i vårt administrations­verktyg Skandia Företag.

Tycker du informationen på sidan är enkel och vägledande?

Något gick fel när formuläret skulle skickas.