Gå till innehåll
Två personer håller i blombukett

Så säkrar du din pension i den nya gig-ekonomin

I tider när gig-ekonomin blir allt starkare och många företag är öppna för att ta in tillfälligt anställda är steget till eget företagande kortare att ta. Hur undviker man då att råka ut för en kalldusch när det är dags att gå i pension? Här är 5 snabba tips:

1. Skaffa koll: Att ta tag i din pension redan i dag är det smartaste du kan göra. Det skapar ekonomisk trygghet för ett långt och bra liv. Logga in på minpension.se för att få en översikt över hela din pension, både den allmänna och tjänstepensionen. Där kan du också göra en pensionsprognos.

2. Säkra din pension: Om du ingår i gig-ekonomin behöver du själv ta ett större ansvar för pensionen. Som småföretagare kan det vara krångligt och tidskrävande att sätta sig in i olika avtal, därför har vi valt att göra det enkelt för dig. Du behöver bara välja rätt paket och sedan slipper du göra fler val.

3. Ta ut smart lön: Det spelar ingen roll om du är i uppstarten eller mitt i karriären. Att ta ut smart lön och avsätta pengar för pensionssparande som företagare kan vara lika viktigt som staplarna i bokslutet. Hitta balansen mellan utdelning och lön!

4. Spara avdragsgillt: All lön som du tar ut och skattar för upp till ca 44 900 kronor i månaden (2020), ger dig allmän pension. Varje år räknas. Utöver detta behöver du också pensionsspara. Du vet väl att inbetalningarna till din tjänstepension är avdragsgill för dig som driver eget. Upp till 35 % av inkomsten av din verksamhet (max 10 prisbasbelopp) vilket innebär 473 000 kronor under 2020.

5. Tänk på hälsan: I tjänstepensionspaket från Skandia finns en kompletterande sjukförsäkring. Den kan vara avgörande om du inte under en längre tid kan jobba på grund av sjukdom. Vi har även adderat en förebyggande hälsoförsäkring, som fångar upp med tidiga insatser för att undvika sjukskrivningar. 

Vilken tjänstepension passar ditt företag?

Med våra paket för tjänstepension kan du ge dina medarbetare riktigt bra personalförmåner.

Testa vår guide

Vad menas med gig-ekonomi?

Gig-ekonomin är ett begrepp som länge har diskuterats inom arbetslivet. Uttrycket är naturligtvis hämtat från engelskan, the gig economy, och syftar på att allt fler inom arbetskraften tar tillfälliga uppdrag – ”gig” – istället för att vara fast anställda.