Expertens bästa tips: Budgetera och spara som ett proffs
Är du redo att ta kontroll över din ekonomi och få mer pengar över till det du tycker om? Emma Hedman, verksamhetschef ... Läs mer
Välkommen
När får jag ta del av räntesänkningarna och var ser jag den aktuella räntan för mitt konto? Just nu rör sig sparräntorna och bolåneräntorna mer än vanligt. Vi svarar på vanliga frågor vi får om ränteläget just nu.
Frågor och svar om räntornaHar du haft flera arbetsgivare under karriären kan du ha din pension utspridd hos flera olika aktörer. Samla din pension hos oss och få flera fördelar, som bättre överblick och rabatt på bolån.
Vi hjälper dig – enkelt och snabbtAtt öppna ett sparande till barnen är en present som de kommer att uppskatta och få användning för långt fram i tiden.
Tänk på att investeringar innebär en risk!
Ge bort ett sparande i jul2024 har präglats av svängningar på aktiemarknaden, räntesänkningar från centralbankerna och ett omvälvande USA-val. Hur ser det ut framöver och har börsåret 2025 mer att ge?
Läs experternas analys av marknadenÄr du redo att ta kontroll över din ekonomi och få mer pengar över till det du tycker om? Emma Hedman, verksamhetschef ... Läs mer
Skatten på kapitalförsäkring och investeringssparkonto (ISK) sänks nästa år efter Riksgäldens beslut om ... Läs mer
Vi behöver arbeta mer för att öka välmåendet och förebygga ohälsa i samhället och på arbetsplatser. Det säger ... Läs mer
Vår senaste rapport visar att det så kallade respektavståndet – skillnaden i pension mellan den som har arbetat ett ... Läs mer
2024 har präglats av svängningar på aktiemarknaden, räntesänkningar från centralbankerna och ett omvälvande USA-val. ... Läs mer
Under Mina låneansökningar kan du se ditt lånelöfte och följa ditt bolån från ansökan till utbetalning. Där får du även notiser när ditt ärende uppdateras.
Nej, det går tyvärr inte att förlänga ett befintligt Fasträntekonto. När bindningstiden är slut kommer Fasträntekontot att avslutas automatiskt. Du kan däremot öppna nya Fasträntekonton precis när du vill.
Nej, du behöver inte kontakta oss för att starta din pensionsutbetalning.
1-3 månader innan utbetalningen startar får du alltid ett brev från oss. I brevet hittar du information om vilka val du behöver göra inför utbetalning. Då kan du också skjuta upp din utbetalning. Genom att logga in kan du läsa mer om din försäkring och när den ska börja betalas ut.
Har du fått brev från oss? Logga in och gör val inför utbetalning
Allt i Ett-konto, Sparkonto & Skandiakonto
Din ränta sätts in på ditt konto vid årsskiftet. Om räntan överstiger 100 kronor dras 30 % i skatt.
Fasträntekonto
Du får din ränta utbetald när ditt Fasträntekonto avslutas. Om räntan överstiger 100 kronor dras 30 % i skatt.
Nej, kundservice kan tyvärr inte öppna ett Fasträntekonto åt dig, utan det behöver du göra själv som inloggad kund.
Du behöver ha en smartphone med en NFC-läsare (Near Field Communication) som kan överföra data över korta sträckor. De flesta smartphones har en inbyggd NFC-läsare som oftast sitter på mobilens baksida.
Om din mobil saknar NFC-stöd kan du kontakta oss på 0771-55 55 00.
Du får en tydlig översikt över dina person- och gruppförsäkringar samt dina försäkringar via jobbet genom att logga in.
Mobilt BankID kan du använda både för inloggning på dator och mobil.
Du behöver ha följande uppgifter för identifiering redo:
Du behöver också ha en mobil eller surfplatta som uppfyller systemkraven för BankIDs app.
Läs mer om systemkrav hos BankID
Installationsproblem?
Kontakta då kundservice för hjälp.
Skulle du behöva ta ut dina pengar tidigare går det bra. Uttag kan genomföras tidigast 7 dagar efter insättning och Fasträntekontot avslutas då i sin helhet. Vid uttag tillkommer en uttagsavgift som är 2 % av insatt belopp. Avgiften kan inte överstiga den upplupna räntan. Du avslutar ditt Fasträntekonto genom att logga in.
Nej, du kan inte sätta in mer pengar på ditt befintliga Fasträntekonto. Däremot kan du öppna fler Fasträntekonton.
Ja, det går oftast bra. Om det gäller tjänstepension kan du behöva godkännande från din arbetsgivare.
Om du vill starta pensionsutbetalningarna tidigare än avtalat kan det innebära en hälsoprövning som måste godkännas för att du ska kunna göra den ändring du vill. Kontakta Kundservice för mer information om du önskar starta pensionsutbetalningarna tidigare än avtalat.
Kontakta kundservice och få hjälp med din pensionsutbetalning
Ja, det går ofta bra att låta ditt pensionskapital ligga kvar med nuvarande förvaltning och förlänga försäkringsavtalet. När du har fått ditt brev inför utbetalning har du möjlighet att logga in och ändra din utbetalningsstart.
Har du fått brev från oss? Logga in och ändra din utbetalningsstart
Du behöver inte vara expert och kunna hur din försäkring gäller. Men det kan vi och vi hjälper dig gärna när du råkat ut för en skada. Anmäl din skada, sjukdom eller utlägg till oss även om du inte vet om försäkringen gäller. Vi hör av oss till dig när vi fått din anmälan och ger dig ett besked om hur din försäkring gäller.
Ja, du kan ansöka om att utöka ditt lån så länge belåningsgraden inte överskrider 85 %. Minsta belopp att öka lånet med är 25 000 kronor. Om du vill utöka ditt lån genomgår du samma kreditprövning som när du tar lån för första gången.
För att ansöka om en utökning gör du en ansökan om bolån och väljer ”utöka mitt bolån”.
Bostadens värde: 5 000 000 kronor
Maximal belåningsgrad: 85 %
5 000 000 * 85 % = 4 250 000 kronor
Befintliga bolån: 3 600 000 kronor
4 250 000 kronor - 3 600 000 kronor = 650 000 kronor som är vad du maximalt kan ansöka om i utökning.
Du anger eller ändrar skatt eller konto genom att logga in i internetbanken. Om du inte valt något startas utbetalningen med 30 % i skatteavdrag.
Du ändrar skatt och konto genom att:
Lönekonto | 0,25 % upp till 100 000 kr från 2023-06-30 |
---|---|
Bolån | 3 mån bunden effektiv ränta från 3,32 %–3,94 % från 2024-12-12 |
Skandia Liv | 6 % i återbäringsränta från 1 juni 2024 |
Sparkonto | 1,60 % från 2024-11-08 |
Fasträntekonto | 3,00 % i 3 mån eller 2,10 % i 1 år från 2024-12-03 |
De mest köpta fonderna i november i vårt fondförsäkringsutbud
Tänk på! Investeringar innebär en risk. Det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Läs mer här
Tänk på! Listorna bör inte användas för att fatta enskilda investeringsbeslut.
Alla har vi väl någon gång bråkat om pengar i en nära relation. Gemensam ekonomi, bonusbarn eller vem som tar ”vabben”. Enligt psykologen Anna Bennich är detta ofta helt i onödan. I vår sparpodd En påse pengar ger hon sina bästa tips till ett problemfritt 2025.
Lyssna på Spotify Lyssna på Podcaster Till vår podd